Kökpınar, Şule SarıçamKantoğlu, K. YaprakEllialtioglu, Sebnem2024-07-312024-07-312024-07-16https://kurumsalarsiv.tenmak.gov.tr/handle/20.500.12878/2020Lactuca sativa (marul ve salatalar), yapraklı sebzeler grubunda yer alan en önemli ürünlerden biridir. Genel olarak marul, yaprak salata (kıvırcık) ve baş salata (aysberg) olarak gruplandırılan bu türün şekil, büyüklük ve renk bakımından oldukça farklı çeşitleri bulunmaktadır. Çalışmada; marulda (Lactuca sativa var. longifolia) mutasyon ıslahı yoluyla agronomik ve kalite özellikleri bakımından farklı yeni genotipler ortaya çıkarmak, bu bireylerin gen havuzunda varyasyon kaynağı olarak yer almasını sağlamak amaçlanmıştır. Bu amaçla, 2018 yılında, ‘Cervantes’ ve ‘Escule’ ticari marul çeşitlerinin tohumlarına Co60 ışın kaynağı kullanılarak 0, 50, 100, 200, 300, 400, 500 ve 600 Gy’lik dozlarda gama ışını uygulanmış, Etkili Mutasyon Dozu (EMD50) 254.45 Gy olarak belirlenmiştir. Kontrol ve M4 seviyesinde seçilmiş 36 adet mutant hatta marul başlarının boyu, çapı, ağırlığı, yaprak rengi incelenmiştir. Baş boyu 23.09 cm-32.69 cm, baş çapı 11.40 cm-14.28 cm, baş ağırlığı 390.03 g-986.07 g arasında değişim göstermiştir. Renk bakımından hatların L*değerinin 36.72-57.12, a* değerinin-18.23, -9.90, b* değerinin de 12.60-37.47 aralıklarında olduğu saptanmıştır. Morfolojik özellikler bakımından üstün özellik gösteren 62, 66, 71, 72, 74, 77, 84, 100 no’lu hatlar mutant çeşit adayı olarak belirlenmiştir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessMarulLactuca sativamutasyon ıslahıçeşitEMD50Marulda (Lactuca sativa var. longifolia) Mutasyon Islahı Yönteminin Morfolojik Etkileriarticle5336437310.53471/bahce.1509609