Keskin, Sabri2017-08-242017-08-241971-05Keskin, S. (1971). Gıda ışınlamasında ürünün bileşiminin ve geometrinin doz dağılımı üzerine etkisi. Ankara : T.C. Atom Enerjisi Komisyonu, Ankara Nükleer Araştırma Merkezi.http://kurumsalarsiv.tenmak.gov.tr/handle/20.500.12878/560TENMAK D.N.. 3368Gıda ışınlamasında İyonlaştırıcı ışınımlardan en uygun şekilde yararlanabilmek, gıda maddesi tarafından ışınlama sırasında soğurulan dosun iyi bilinmesine bağlıdır. Gıda maddesi tarafından ışınlama sırasında soğurulan doz, ürünün ve kullanılan kaynağın şekilleri ve özellikleri nedeniyle, gıda maddesinin her tarafında aynı değildir ve heterojen olarak dağılır. Dozun bu şekilde dağılışına gıdanın bileşimi, şekli, ürünün veya kaynağın hareketli veya sabit olması gibi etken etki etmektedir. Bu çalışmada bu etkenlerin etkisini açıklamak amaciyle, yoğunluk bakımından biribirinden oldukça farklı iki ürün ele alınarak hesapları yapıldı ve bulunan sonuçları karşılaştırıldı. Böylece gıda ışınlamasında ürünün bileşiminin ve geometrik durumun doz dağılımı üzerine olan etkisi açıklanmaya çalışıldı.turinfo:eu-repo/semantics/openAccessFood irradiationGıda ışınlamasıGıda ışınlamasında ürünün bileşiminin ve geometrinin doz dağılımı üzerine etkisireport