Aylangan, AyçaBaşbayraktar, VasfiyeÇetinkaya, NurcanDenli, EmineErçin, DemetErel, YakupGüçlü, HülyaHalkman, Hilal B. D.İç, ErhanKoluman, AhmetKöseoğlu, TurhanÖzvatan, SümerÖzyardımcı, BernaUygun Sarıbay, MineTaraklı, Mehmet D.Ünal, ZatiYazıcı, NizamettinYücel, PelinTükenmez, İbrahim2017-05-082017-05-082010Aylangan, A. ... [ve arkadaşları]. (2010). Narenciye grubu meyvelerde karantina amaçlı ışınlamanın gıda kalitesi ve hijyeni üzerine etkisinin araştırılması. Ankara : Türkiye Atom Enerjisi Kurumu.http://kurumsalarsiv.tenmak.gov.tr/handle/20.500.12878/387TENMAK D.N.. 9945Bu projede, Türkiye’de narenciye sektörünün karşılaştığı en önemli sorunlardan birisi olan Akdeniz meyve sineği (Ceratitis capitata) ile mücadelede Yafa çeşidi portakal (Citrus sinensis (L) Osb.), Star ruby çeşidi greyfurt (Citrus paradisi Macf.) Satsuma çeşidi mandarin (Citrus reticulata BlancoJ’in karantina uygulaması için ihtiyaç duyulan ışınlama dozları araştırılmıştır. Işınlanmamış ve ışınlanmış (0.5, 1.0 ve 1.5 kGy) meyvelerin kimyasal, fiziksel ve mikrobiyolojik özelliklerine ilişkin olarak ağırlık kaybı, suda çözünen kuru madde, pH, titrasyon asitliği, alkolde çözünmeyen pektin, renk, indirgen şeker, toplam karoten, flavonoid, c vitamini miktarları ile duyusal özellikler, toplam aerob mezofil bakteri ve toplam maya ve küf sayısı belirlenmiştir. Sonuçlar, narenciye grubu meyvelerde (portakal, greyfurt ve mandarin) etkili karantina uygulaması İçin Akdeniz meyve sineğine karşı 0.1 kGy’lik gama radyasyonu ışınlama dozunun yeterli olduğunu, bu meyvelerde düşük doz ( ≤ 1.0 kGy) uygulamasının mandarin hariç meyve kalitesi üzerine olumsuz etkisinin bulunmadığını ve meyvelerde bulunan mikrobiyel yükü önemli ölçüde etkilediğini göstermiştir. Ayrıca bu çalışmada, ışınlanmış narenciye grubu meyvelerin DNA kornet analiz yöntemi ile tespit edilebileceği gözlemlenmiştir.Mediterraneam fruit fly (Ceratitis capitata) is a major problem in citrus production sector in Turkey. In order to overcome this problem, required irradiation doses were investigated for the quarantine treatment for 'Yafa' orange (Citrus sinensis (L) Osb.), 'Star ruby’ grapefruit (Citrus paradisi Macf.); 'Satsuma' tangerin (Citrus reticulata Blanco) in this project. Chemical, physical and microbiological properties of unirradiated and irradiated (0.5, 1.0 and 1.5 kGy) fruits were determined in terms of weight loss, water soluble dry matter, pH, titratable acidity, alcohol insoluble pectin, apparent color of fruits, reducing sugar, total carotenoid, flavonoid, vitamin C contents, sensory properties of fruits, total aerob mesophilic bacteria and total yeast and mould counts of fruits. Results showed that, 0.1 kGy gamma irradiation dose is sufficient for effective quarantine treatment against the Mediterraneam fruit fly in citrus fruits, low dose irradiation ( ≤ 1.0 kGy) applications had no detrimental effects on citrus fruits’ quality except tangerins, microbial load of fruits were seriously affected by irradiation at 1.0 kGy. In addition, under this work we noticed that, irradiated citrus fruits could be detected by using DNA comet analysis method.turinfo:eu-repo/semantics/openAccessCitrusNarenciyeFood irradiationGıda ışınlamasıMediterranean fruit sieveAkdeniz meyve sineğiQuarantineKarantinaFruit qualityMeyve kalitesiGamma irradiationGama ışınlamasıCitrus fruitsTurunçgillerDNA KometMedflyNarenciye grubu meyvelerde karantina amaçlı ışınlamanın gıda kalitesi ve hijyeni üzerine etkisinin araştırılmasıreport