Aylangan, Ayça2017-06-072017-06-072012-10Aylangan, A. (2012). Işınlanmış somon balığında 2-Alkilsiklobütanonlarin GC/MS ile belirlenmesi. 11. Ulusal Gıda Kongresi, 10-12 Ekim 2012. Hatay : Mustafa Kemal Üniversitesi.http://kurumsalarsiv.tenmak.gov.tr/handle/20.500.12878/427Işınlama teknolojisi günümüzde birçok ülkede yasal olarak uygulanmakta ve buna bağlı olarak ışınlanmış gıdaların uluslar arası ticareti son yıllarda artış göstermektedir. Uluslar arası ticaretin artmasına paralel olarak yasal düzenlemeler, ürün etiketine uygunluğun denetlenmesi, tüketicinin doğru ve yeterli bilgilendirilmesi amacıyla ışınlanmış gıdaların tespiti önemli hale gelmiştir. Bu çalışmada somon balığı örnekleri 3 farklı dozda (0.5; 1.0 ve 3.0 kGy) ışınlanmışlardır. Işınlamanın tespit edilmesi amacıyla yağ içeriği %1’den yüksek olan ışınlanmış gıdalarda oluşan 2-alkilsiklobütanonlar (2-ACB) gaz kromatografi/kütle spektrometri (GC/MS) ile analiz edilmiştir. Örneklere ait kromatogramlar incelendiğinde ışınlanmamış kontrol örneğinde 2-ACB pikine rastlanmamıştır. Düşük dozlarda (≤0.5 kGy) oluşan 2-ACB’ların tespiti amacıyla özütleme işleminde hızlandırılmış çözücü özütlemesi, süper kritik akışkan özütlemesi veya katı faz özütlemesi gibi alternatif tekniklerin kullanılması önerilmektedir. Sonuç olarak, 2-ACB’lar yağ içeren gıdalarda ışınlamanın indikatörü olarak kullanılabilmektedirler.turinfo:eu-repo/semantics/openAccessFood irradiationGıda ışınlamasıIrradiated foods -- AnalysisIşınlanmış gıdalar -- AnalizIrradiationIşınlamaSalmon fishSomon balığıAlkilsiklobütanonlarGC/MSIşınlanmış somon balığında 2-Alkilsiklobütanonlarin GC/MS ile belirlenmesiconferenceObject4570