Kantoğlu, K. YaprakYanmaz, RuhsarYazar, EzgiAlper, Aslı2019-05-242019-05-242004-06Taner, K. Y. ... [ve arkadaşları]. (2004). Kavunda (Cucumis Melo L.) farklı bitki parçalarının in vitro organ oluşumuna ortamın şeker ve pH düzeyinin etkisi. Alatarım Dergisi, 3(1), 11-15.1304-2653https://arastirma.tarimorman.gov.tr/alata/Belgeler/alatarim/alatarim005_2004_06.pdfhttp://kurumsalarsiv.tenmak.gov.tr/handle/20.500.12878/1335Araştırmada, in vitro mutasyon ıslahına yönelik çalışmalara temel olması için; Yuva kavun çeşidine ait in vitro bitkilerden alınan kotiledon ve yapraklı hipokotil parçalarının MS besin ortamında sürgün oluşturma kapasiteleri üzerine farklı şeker (%15, 20 ve 25) konsantrasyonlarının ve pH seviyelerinin (5.6, 5.7, 5.8) etkileri incelenmiştir. Araştırma sonucunda, kotiledon parçalarından sadece kallus oluşumu sağlanırken, yapraklı hipokotil parçalarından kallus oluşumu ile birlikte sürgün oluşumu meydana gelmiştir. En yüksek oranda ve kaliteli sürgün oluşumu, bitki parçası başına ortalama 4,98 adet sürgün olacak şekilde %15 şeker içeren ve pH'sı 5,6 olan olan MS besin ortamında elde edilmiştir.In this research, the effects of sucrose concentration (15, 20 and 25 %) and pH level (5.6, 5.7, 5.8) on in vitro organogenesis in different explant types (hypocotyl with leaf and cotyledon) were investigated in melon cultivar (cv. Yuva). Results showed that explant type, sucrose concentration and pH level are effective on shoot formation. Shoot formation was carrying out from hypocotyl with leaf explants. The most effective shoot formation (4,89 shoot/explant) was achieved in MS medium which were supplemented with 15% sucrose and pH 5,6.turinfo:eu-repo/semantics/openAccessMelonKavunSucroseşekerOrganogenesispHKavunda (Cucumis Melo L.) farklı bitki parçalarının in vitro organ oluşumuna ortamın şeker ve pH düzeyinin etkisiarticle311151