Aylangan, AyçaÖzyardımcı, Bernaİç, Erhan2017-06-072017-06-072012-01Aylangan, A., Özyardımcı, B. ve İç, E. (2012) Bakliyat ürünlerinde böceklenmeye karşı ışınlama teknolojisi, AKİB AKTÜEL, 12, 26-29.http://kurumsalarsiv.tenmak.gov.tr/handle/20.500.12878/429Gıda ışınlama baklagil ticaretinde karşılaşılan böceklenme problemlerini çözen, hem depolanmış hem de taze tarım ürünlerine uygulanabilen, etkinliği kanıtlanmış bir teknolojidir. Böceklenmeyi önlemek amacıyla kullanılan düşük ışınlama dozları üründe kimyasal içerik ve besin değeri açısından önemli bir değişikliğe yol açmamaktadır. Tüketici tutumuna yönelik gerçekleştirilen araştırmalarda da olumlu sonuçlar alınmaktadır. Baklagil grubu gıdaların ışınlanmasında ürün ambalajı yeniden böcek bulaşmasını önleyecek şekilde seçilmelidir. Ayrıca, baklagil grubu gıdaların ışınlanması için gerekli tesisin çalışma özelliklerini de bu gıda ambalajlarının şekil ve büyüklüğü, ürün taşıma sistemi ve ışınlama kaynağının tipi belirlemektedir.turinfo:eu-repo/semantics/openAccessPulsesBakliyatInfestationBöceklenmeIrradiation technologyIşınlama teknolojisiBakliyat ürünlerinde böceklenmeye karşı ışınlama teknolojisiarticle262912