Makale 2000-2009 yılları
Permanent URI for this collection
Browse
Browsing Makale 2000-2009 yılları by Language "tur"
Now showing 1 - 2 of 2
Results Per Page
Sort Options
Item Kavunda (Cucumis Melo L.) farklı bitki parçalarının in vitro organ oluşumuna ortamın şeker ve pH düzeyinin etkisi(Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü, 2004-06) Kantoğlu, K. Yaprak; Yanmaz, Ruhsar; Yazar, Ezgi; Alper, Aslı; TAEK-ANTHAMAraştırmada, in vitro mutasyon ıslahına yönelik çalışmalara temel olması için; Yuva kavun çeşidine ait in vitro bitkilerden alınan kotiledon ve yapraklı hipokotil parçalarının MS besin ortamında sürgün oluşturma kapasiteleri üzerine farklı şeker (%15, 20 ve 25) konsantrasyonlarının ve pH seviyelerinin (5.6, 5.7, 5.8) etkileri incelenmiştir. Araştırma sonucunda, kotiledon parçalarından sadece kallus oluşumu sağlanırken, yapraklı hipokotil parçalarından kallus oluşumu ile birlikte sürgün oluşumu meydana gelmiştir. En yüksek oranda ve kaliteli sürgün oluşumu, bitki parçası başına ortalama 4,98 adet sürgün olacak şekilde %15 şeker içeren ve pH'sı 5,6 olan olan MS besin ortamında elde edilmiştir.Item Sarımsakta (Allium sativum L.) radyasyonla mutasyon ıslahına yönelik olarak ''etkili mutasyon dozunun'' belirlenmesi(Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü, 2004) Kantoğlu, K. Yaprak; Beşirli, Gülay; Yanmaz, Ruhsar; Kunter, Burak; TAEK-ANTHAMRadyasyonla mutasyon ıslahı çalısmalarına temel olusturmak üzere yürütülen bu çalısmada, fiziksel mutagen olarak sarımsak dislerine Cs137 kaynagı ile 0, 5, 10, 15, 20, 25, ve 30 Gy dozlarında ısınlama yapılmıstır. Isınlama sonrası 60. günde, her doz için dikilen 50'ser adet diste farklı ısın dozlarının çimlenme ve sürgün gelisimleri üzerine olan etkileri incelenerek "Etkili Mutasyon Dozu" (ED50) lineer regresyon analizleriyle hesaplanmıstır. Buna göre 4.455 Gy’lik doz, Tasköprü sarımsagı için etkili mutasyon dozu olarak belirlenmistir.