Makale
Permanent URI for this community
Browse
Browsing Makale by Publisher "Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü"
Now showing 1 - 1 of 1
Results Per Page
Sort Options
Item Kavunda (Cucumis Melo L.) farklı bitki parçalarının in vitro organ oluşumuna ortamın şeker ve pH düzeyinin etkisi(Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü, 2004-06) Kantoğlu, K. Yaprak; Yanmaz, Ruhsar; Yazar, Ezgi; Alper, Aslı; TAEK-ANTHAMAraştırmada, in vitro mutasyon ıslahına yönelik çalışmalara temel olması için; Yuva kavun çeşidine ait in vitro bitkilerden alınan kotiledon ve yapraklı hipokotil parçalarının MS besin ortamında sürgün oluşturma kapasiteleri üzerine farklı şeker (%15, 20 ve 25) konsantrasyonlarının ve pH seviyelerinin (5.6, 5.7, 5.8) etkileri incelenmiştir. Araştırma sonucunda, kotiledon parçalarından sadece kallus oluşumu sağlanırken, yapraklı hipokotil parçalarından kallus oluşumu ile birlikte sürgün oluşumu meydana gelmiştir. En yüksek oranda ve kaliteli sürgün oluşumu, bitki parçası başına ortalama 4,98 adet sürgün olacak şekilde %15 şeker içeren ve pH'sı 5,6 olan olan MS besin ortamında elde edilmiştir.