Browsing by All Authors "Denli, Emine"
Now showing 1 - 4 of 4
Results Per Page
Sort Options
Item Detection of 2-Alkylcyclobutanones in irradiated foods containing fat using gas chromatography/ mass spectrometry-En1785(National Academy of Science of Kyrgyzstan, Turkish Atomic Energy Authority, 2008) Aylangan, Ayça; Denli, Emine; TAEK-SANAEMItem Gıda ışınlama(Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, 2010) Çetinkaya, Nurcan; Ünal, Zati; Tükenmez, Ibrahim; İç, Erhan; Denli, Emine; Güçlü, Hülya; Halkman, Hilal B. D.; Kozat, Pelin; Başbayraktar, Vasfiye; Özyardımcı, Berna; Uygun Sarıbay, Mine; Köseoğlu, Turhan; Özvatan, Sümer; Erçin, Demet; Yazıcı, Nizamettin; Erel, Yakup; TAEK-SANAEMItem Işınlanmış gıdaların tespiti(Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, 2012) Aylangan, Ayça; Başbayraktar, Vasfiye; Çetinkaya, Nurcan; Denli, Emine; Erçin, Demet; Erel, Yakup; Güçlü, Hülya; Halkman, Hilal B. D.; İç, Erhan; Koluman, Ahmet; Köseoğlu, Turhan; Uygun Sarıbay, Mine; Özvatan, Sümer; Özyardımcı, Berna; Yazıcı, Nizamettin; Yücel, Pelin; TAEK-SANAEMGüvenlik ve kalite kontrolü açısından bir gıda maddesinin ışınlanıp ışınlanmadığını tespit etmek için uygun ve güvenilir yöntemler uygulanmalıdır. Bu rapor içinde sözü edilen hidrokarbonların ve 2-Alkilsiklobütanonlar'ın GC ve GC-MS ile tespiti, DNA Komet test tekniği, DEFT/APC tekniği ve LAL/GNB tekniği Avrupa Birliği tarafından onaylanmış standart yöntemlerdir. Bu proje kapsamında yapılan çalışmalar ile bu yöntemler konusunda Türkiye'de gerekli alt yapı çalışmaları yapılmış ve bu yöntemler uygulanabilir hale getirilmiştir. Bundan sonra, ışınlanmış gıdaların tespiti konusundaki çalışmalar, sözü edilen kimyasal ve mikrobiyolojik ve biyolojik yöntemlerin daha ileriye taşınması ve bunların güvenilirliğini artıracak yeni yöntemler üzerinde çalışılması şeklinde olacaktır.Item Narenciye grubu meyvelerde karantina amaçlı ışınlamanın gıda kalitesi ve hijyeni üzerine etkisinin araştırılması(Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, 2010) Aylangan, Ayça; Başbayraktar, Vasfiye; Çetinkaya, Nurcan; Denli, Emine; Erçin, Demet; Erel, Yakup; Güçlü, Hülya; Halkman, Hilal B. D.; İç, Erhan; Koluman, Ahmet; Köseoğlu, Turhan; Özvatan, Sümer; Özyardımcı, Berna; Uygun Sarıbay, Mine; Taraklı, Mehmet D.; Ünal, Zati; Yazıcı, Nizamettin; Yücel, Pelin; Tükenmez, İbrahim; TAEK-SANAEMBu projede, Türkiye’de narenciye sektörünün karşılaştığı en önemli sorunlardan birisi olan Akdeniz meyve sineği (Ceratitis capitata) ile mücadelede Yafa çeşidi portakal (Citrus sinensis (L) Osb.), Star ruby çeşidi greyfurt (Citrus paradisi Macf.) Satsuma çeşidi mandarin (Citrus reticulata BlancoJ’in karantina uygulaması için ihtiyaç duyulan ışınlama dozları araştırılmıştır. Işınlanmamış ve ışınlanmış (0.5, 1.0 ve 1.5 kGy) meyvelerin kimyasal, fiziksel ve mikrobiyolojik özelliklerine ilişkin olarak ağırlık kaybı, suda çözünen kuru madde, pH, titrasyon asitliği, alkolde çözünmeyen pektin, renk, indirgen şeker, toplam karoten, flavonoid, c vitamini miktarları ile duyusal özellikler, toplam aerob mezofil bakteri ve toplam maya ve küf sayısı belirlenmiştir. Sonuçlar, narenciye grubu meyvelerde (portakal, greyfurt ve mandarin) etkili karantina uygulaması İçin Akdeniz meyve sineğine karşı 0.1 kGy’lik gama radyasyonu ışınlama dozunun yeterli olduğunu, bu meyvelerde düşük doz ( ≤ 1.0 kGy) uygulamasının mandarin hariç meyve kalitesi üzerine olumsuz etkisinin bulunmadığını ve meyvelerde bulunan mikrobiyel yükü önemli ölçüde etkilediğini göstermiştir. Ayrıca bu çalışmada, ışınlanmış narenciye grubu meyvelerin DNA kornet analiz yöntemi ile tespit edilebileceği gözlemlenmiştir.