Browsing by All Authors "Ergun, Ece"
Now showing 1 - 11 of 11
Results Per Page
Sort Options
Item Coğrafi orijin belirlemede kararlı izotopik ve elemental analiz yöntemlerinin kullanılması(Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, 2018) Aylangan, Ayça; Oktar, Okan; Mert, Yüksel; Çantay, Eren; Ergun, Ece; İç, Erhan; Tahmaz, Hande; Söylemezoğlu, Gökhan; TAEK-SANAEMSon yıllarda, gıda gerçekliğinin ve orijininin kontrol edilmesinin önemi genişleyen küresel pazarlara bağlı olarak artış göstermektedir. Bu küreselleşme ile tüketim mallarının kalite, gerçeklik ve orijininin belirlenmesi için gıda sektöründe daha gelişmiş izleme sistemlerine ihtiyaç doğmuştur. Ülkemizde son yıllarda giderek yaygınlaşan şaraplık üzüm yetiştiriciliğinin artması ve bunlardan elde edilen şarabın orijin kontrolünün yapılması gelişen ticaret hacmi için büyük önem taşımaktadır. Önemli şarap üreticisi Avrupa Birliği ülkelerinin yıllardır benimsediği "Kökeni Kontrollü İsimlendirme Sistemi" henüz Türkiye de yeterince uygulanmamakta, bu olumsuzluk ise Türk şaraplarının iç ve dış piyasalarda kalite şarapları ve coğrafi işarete sahip sofra şarapları karşısında rekabet gücünü zayıflatmaktadır. Gıda izlenebilirliği ve gerçekliğinin önem kazandığı Dünya’da ülkemiz açısında potansiyel üretim hacmine sahip şarabın dış rekabete hazır hale gelebilmesi için "Kökeni Kontrollü İsimlendirme Sistemi”ne geçilmesi gerekmektedir. Kararlı izotop ve elemental analiz yöntemleri kullanılarak belirli bölgelerden elde edilen şaraplarda gıda izlenebilirliğinin önemli bir parçasını teşkil eden orijin belirlenmesi yapılabilmektedir. Bu çalışmada, nükleer analitik teknikler ile belirlenen kararlı izotop analizlerinin şarap örneklerinde uygulanabilirliği ile ilgili örnekler verilmesi amaçlanmıştır.Item Color and ink characterization of the Ottoman diplomatics dating from the 13th to the 20th century(De Gruyter, 2018-11) Kantoğlu, Ömer; Ergun, Ece; Kırmaz, Rıdvan; Kalaycı, Yakup; Zararsız, Abdullah; Bayır, Önder; 0000-0002-0403-5425; TAEK-SANAEMThis study investigates the colors and inks used in the diplomatics of the Ottoman Empire dating from the 13th to 20th century. Elemental and spectroscopic analyses were carried out on more than 150 diplomatics using the µ-XRF, Raman and FTIR spectroscopies, but 10 of them were chosen representative for each century. In addition to the characterization of color and ink, the common or rare use of different colors and inks through ages is discussed. The results of the analysis of the Ottoman diplomatics revealed that minium, vermilion, red ochre and cochineal comprised the red color; lapis lazuli (ultramarine blue), azurite (blue verditer), Prussian blue and smalt were used as the blue color; malachite and green earth provided the green color; massicot was used as the yellow color; yellow lead constituted the orange color; and basic lead carbonate and zinc oxide were the source of the white color have been determined in the diplomatics of the Ottoman Empire. All the illuminations were ornamented with gold to demonstrate the power of Empire and also Emperor. The text script of the diplomatics were written in black, red and gold inks using iron gall- and carbon-based black ink (carbon black/soot), cochineal (red ink) and gold.Item Effect of gamma irradiation and storage on lutein and zeaxanthin in liquid, frozen and dried egg yolk samples(Springer Verlag, 2014-08) Uygun Sarıbay, Mine; Ergun, Ece; Köseoğlu, Turhan; TAEK-SANAEMThe aim of this study was to monitor the effects of gamma irradiation and storage on the content of lutein and zeaxanthin in egg yolk samples. Liquid, frozen and dried egg samples were subjected to gamma irradiation doses of 0, 1, 2 and 3 kGy followed by storage of liquid samples at +4±1 °C for 21 days, frozen samples at -18±1 °C and dried samples at room temperature for 1 year. The xanthophyll concentrations were determined by high-performance liquid chromatography-diode array detector (HPLC-DAD). It was observed that concentrations of both lutein and zeaxanthin were decreased significantly (P < 0.05) after irradiation and during storage. The mechanism for radiation-induced degradation was proposed as radical formation which initiate chain reactions. It was suggested that during storage active radical species and oxygen caused the degradation.Item EXPERIMENTAL AND THEORETICAL ASSESSMENT OF SELECTED POLLUTANTS TREATED WITH GAMMA RADIATION AND HYDROGEN PEROXIDE(Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK), 2024-11-28) Genç, Ayşenur; Ergun, Ece; Fitoz, Alper; Kantoğlu, Ömer; İnce, Mahir; Acar, OrhanDegradation of ibuprofen, triclosan, diclofenac, and ketoprofen in real wastewater effluent by gamma radiation/hydrogen peroxide was investigated on the basis of removal efficiencies, G-values, and kinetics. Gamma irradiation was performed using a 60Co source irradiator in the presence of different concentrations of hydrogen peroxide. The analyses of the pollutants were performed before and after irradiation treatment using a Liquid Chromatography-Mass Spectrometry (LC-MS) system. The addition of 0.5% hydrogen peroxide resulted in an enhanced removal efficiency of the target pollutants (93.92% for ibuprofen, 99.47% for triclosan, 86.65% for diclofenac, and 86.32% for ketoprofen) compared with the performance of the gamma irradiation process alone. The rate constants (k) of ibuprofen, triclosan, diclofenac, and ketoprofen increased by 1.42, 2.38, 1.38, and 3.37 times with 0.5% hydrogen peroxide addition, respectively. Moreover, the 90% decomposition of the target pollutants was achieved at lower doses in the gamma-ray/hydrogen peroxide system in comparison with the gamma treatment without hydrogen peroxide. Fukui functions and dual descriptor were calculated using density functional theory (DFT) to investigate the sensitivity of the target pollutants to hydroxyl radical attacks, to identify the initial reaction pathway, and to predict the degradation by-products. The findings were consistent with literature mechanisms and observed by-products.Item GAMMA RAYS INDUCED ENHANCEMENT IN THE PHYTONUTRIENT CAPACITIES OF TOMATO (Solanum Lycopersicum L.)(Frontiers, 2023-08-03) Kantoğlu, K. Yaprak; İç, Erhan; Özmen, Dilan; Bulut, F. Şebnem; Ergun, Ece; Kantoğlu, Ömer; Özçoban, MustafaOne of the most important problems for the field-grown Ayaş tomato (Solanum lycopersicum Ayas population), which is preferred for consumption in Central Anatolia because of its aromatic taste, is that the shelf life is short because of insufficient fruit firmness. Therefore, a study was initiated to develop high-quality lines and variety candidates through mutation breeding in the current Ayaş population. In this study, the effective mutation dose (EMD50) was found to be 150 Gy for seeds using a Cobalt-60 gamma ray source. The main mutant population was generated by applying EMD50. During the study, mutant lines selected by following the classical mutation breeding stages were evaluated in terms of yield and quality traits (antioxidant content, total soluble solid amount, fruit firmness, Brix, etc.) starting from the M4 stage. One of our aims was to determine and improve the phytonutrient content of field-grown tomatoes. The fruits of selected lines at the M4 stage were extracted by liquidliquid partition and accelerated solvent extraction techniques and analyzed by High Performance Liquid Chromatography (HPLC) in this study. It was found that 28 of the 29 mutant lines were significantly different from the control and mutant lines. Mutant lines 9-22, 8-90, 8-135, and 8-127 were determined to be the most promising for commercialization.Item Işınlamanın akrilamid miktarı üzerine etkisi(Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, 2017) Uygun, Mine; Ergun, Ece; Köseoğlu, Turhan; Şanal, Turgay; Kaplan Evlice, Asuman; Pehlivan, Aliye; Özderen, Tülin; Karaca, Kazım; Uygun Sarıbay, Mine; TAEK-SANAEMAkrilamid, ısıl işlem görmüş gıdalarda proses sırasında oluşan kimyasal bir bileşiktir. Sağlık üzerinde olumsuz etkileri nedeni ile gıdalarda bulunan miktarı önem taşımaktadır. Bu amaçla Türkiye Atom Enerjisi Kurumu ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı- Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü-Kalite Değerlendirme ve Gıda Bölümü ile birlikte yürütülen proje kapsamında; farklı dozlarda ışınlanan (0, 1, 2, 3, 4, 5 ve 8 kGy) Tosunbey ve Bayraktar 2000 buğday çeşitlerinden elde edilen ekmeklerde akrilamid miktarı ve ışınlamanın buğday ve unun kalite özellikleri üzerine etkisi araştırılmıştır. Bu çalışmanın sonucunda; ışınlamanın tanenin fiziksel özellikleri ve protein oranına etkisi olmamıştır. Fakat gluten kalitesini olumsuz etkilemiştir. Alfa amilaz aktivitesini arttırmış, ekmek özelliklerine etkisi çeşide göre değişmiştir. Ayrıca ışınlama dozlarının artışı ile ekmekte L parlaklık değerinde azalma, a kırmızılık ve b sarılık değerinde ise bir artış belirlenmiştir. Işınlama dozlarının glütenin ikincil yapısında bir değişmeye neden olmadığı ve akrilamid miktarı üzerine bir etkisinin olmadığı belirlenmiştir.Item Işınlamanın süne zararına uğramış buğday ve unun kalitesi özellikleri üzerine etkisi(Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu, 2020) Uygun, Mine; Ergun, Ece; Köseoğlu, Turhan; Özderen, Tülin; Pehlivan, Aliye; Kaplan Evlice, Asuman; Şanal, Tugay; TAEK-Radyasyon ve Hızlandırıcı Teknolojileri Dairesi BaşkanlığıBuğday, beslenmemizde önemli bir yer tutar. Süne, buğday verimini ve kalitesini etkileyen en önemli zararlıdır. Sünenin, buğday üzerine beslenmek için bıraktığı salgısında bulunan proteolitik enzim, proteinlerin hidrolizasyonuna neden olur. Süne emgi oranının %3.5’i geçmesi halinde buğday, yemlik olarak değerlendirilir. Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Gıda Teknolojisi Bölümü ile birlikte yürüttüğümüz bu çalışmada, belirli oranlarda süneli buğday içeren örnekler (% 0, 2, 3.5, 5, 10 ve 15) farklı dozlarda ışınlanarak (0,1,3,5,8 ve 10 kGy), ışınlamanın nispi (rölatif) proteolitik enzim aktivitesini azaltmada etkisi araştırılmıştır. Işınlanmamış örneklerde süne emgi oranı arttıkça rölatif proteaz aktivitesinin arttığı görülmüştür. Işınlamanın, 8 kGy ışınlama dozuna kadar proteaz aktivitesini azalttığı belirlenmiştir. 8 kGy’e kadar uygulanan dozlarda ise %5 süne emgi oranına kadar oluşan proteolitik enzim aktivitesini azaltmada etkili olduğu belirlenmiştir.Item Işınlamanın sıvı, dondurulmuş ve kurutulmuş yumurta sarısında lutein ve zeaksantin miktarına etkisi(Gıda Güvenliği Derneği, 2013-05-14) Uygun Sarıbay, Mine; Önen, Ece; Ergun, Ece; TAEK-SANAEMIşınlama teknolojisi, yumurta ve yumurta ürünlerinde patojen mikroorganizmaları yok ederek hijyenik kaliteyi sağlayan etkili bir teknolojidir ve birçok ülkede uygulanmaktadır. Yumurta sarısında bulunan lutein ve zeaksantin sağlık üzerine önemli etkileri bulunan karotenoid grubu antioksidan bileşiklerdir. Bu çalışmada Üç farklı dozda (1, 2 ve 3 kGy) ışınlanmış sıvı, dondurulmuş ve kurutulmuş yumurta sarısı örneklerinde lutein ve zeaksantin miktarı belirlenmiştir. Işınlamadan etkilenen sıvı yumurta sarısı olmuştur. Kurutulmuş ve dondurulmuş yumurta sarısında ışınlamanın lutein ve zeaksantin miktarı üzerine etkisi istatistik açıdan önemsiz bulunmuştur (P≤001).Item Preparation and characterization of various column-filling materials in order to optimize 68Ge-68Ga generator column(T.C. Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu, 2024-06-15) Ekebaş Çavdar, Elif; Oktar, Okan; Çantay, Eren; Ergun, Ece; Ertaş, Nur Banu; Aydın, Büşra; Abay, ÖzlemIn order to obtain ready-to-use 68Ga in Positron Emission Tomography (PET) applications, the 68Ge/68Ga generator system is an ideal source and allows PET imaging in centers without cyclotrons. Radiochemical separation of Ge (mother) and Ga (daughter) radionuclide though commercial generators is carried out with columns consisted of inorganic metal oxides. In this study, commercially available tin dioxide (SnO2), laboratory-synthesized SnO2, titanium dioxide (TiO2) and zeolite as a column filling material in 68Ge/68Ga generators were used. The sorption behavior of column-filling materials as adsorbent was investigated without the use of radioactive materials. All elements, especially Ge and Ga for representing 68Ge/68Ga generator system, were performed using Inductively Coupled Plasma Mass Spectrometry (ICP-MS). In addition, since these column-filling materials used in the thesis will be exposed to radiation during the shelf life of the 68Ge/68Ga generator, their radiation stability were investigated. Structural characterization studies were performed with, Raman Spectroscopy, Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FTIR) and X-ray Diffraction (XRD). In order to calculate surface area and pore sizes, Brunauer-Emmett-Teller (BET) method were used. The promising results obtained in this study, calcined at 900 °C Kw_SnO2 would be prepared and evaluated of pilot 68Ge/68Ga generators.Item Secondary structure of protein in liquid, frozen and dried egg-white samples: Effect of gamma irradiation treatment(Taylor & Francis, 2017-04) Uygun Sarıbay, Mine; Ergun, Ece; Kalaycı, Yakup; Köseoğlu, Turhan; TAEK-SANAEMIn this study, the the effect of gamma radiation treatment on the secondary structure of whole egg-white proteins was investigated. Liquid, frozen and dried egg-white samples were subjected to gamma irradiation doses of 0, 1, 2 and 3 kGy. Protein secondary structures were determined by Attenuated Total Reflectance Fourier-Transform Infrared (ATR-FTIR) spectroscopy. In liquid egg-white samples, irradiation caused a conformational change from α-helice to disordered structure. Besides, a decrease in intermolecular β-sheet content was detected. On the other hand, no significant changes were observed in the secondary structure of frozen and dried egg-white samples. The significance of the results and their possible relationship to the viscosity decrease was also discussed. It was suggested that radiation-induced structural rearrangements may play a key role in the viscosity decrease.Item Synthesis and characterization of SrF2 and SrF2:Ce3+ nanoparticles for gamma ray detection(Turkish Atomic Energy Authority, 2018) Gürbüz Güner, Selen Nimet; Aksu, Erhan; Dişbudak, Haydar; Eken, Mahmut; Ergun, Ece; Özkök, Yücel Özer; Gündüz, Ömer; TAEK-SANAEMSrF2 ve SrF2:xCe3+ (x=0.5 mol %, 0.6282 g -10 mol %, 12.5630 g) nanoparçacıklar kimyasal birlikte çöktürme yöntemiyle sentezlenmiştir. Katkısız ve seryum katkılı nanoparçacıkların yapısal ve optik özellikleri X-Işını Difraktometresi (XRD), Yüksek Çözünürlüklü Geçirimli Elektron Mikroskobu (HRTEM) ve Fotolüminesans Spektrofotometre (PL) ile karakterize edilmiştir. Sentezlenen nanoparçacıkların otalama parçacık boyutları, Debye-Scherer eşitliği kullanılarak, X-Işını kırınım desenlerindeki piklerin genişlemesinden belirlenmiştir. Hesaplanan ortalama parçacık boyutları 30 nm - 52 nm aralığında değişmektedir. Sentezlenen tüm nanoparçacıkların uyarma ve emisyon piklerinin dalga boyları sırasıyla 232 nm ve 464 nm’dir. Disk şekline sahip iri ve hacimli nanokompozit sintilatör malzemelerin üretiminde sentezlenen SrF2 and SrF2: %1 Ce3+ nanoparçacıklar fosfor dolgu malzemesi olarak, epoksi reçine ise matriks malzemesi olarak kullanılmıştır. Üretilen iri ve hacimli nanokompozit sintilatör malzemelerinin enerji spektrumları Am-241, Cs-137 ve Co-60 nokta kaynakları kullanılarak elde edilmiştir. Elde edilen spektrumlar incelendiğinde üretilen nanokompozit sintilatör malzemelerin, gama ışını dedeksiyonunun yanı sıra, gelen gama ışınının enerjisini ayırabilecek potansiyelde olduğunu göstermektedir.