Cilt 1 - Sayı: 2 (1974)
Permanent URI for this collection
Browse
Browsing Cilt 1 - Sayı: 2 (1974) by Language "fra"
Now showing 1 - 1 of 1
Results Per Page
Sort Options
Item La possibllite de prolonger la duree de conservation des saucisses par irradiation(Turkish Atomic Energy Commission, Ankara Nuclear Research Center, 1974-06) Keskin, Sabri; AEK-Ankara Nükleer Araştırma MerkeziIşınlama ile sosislerin korunma sürelerinin uzatılması imkânları üzerinde mikrobiyolojik incelemeler yapıldı. Polietilen torbalara konan sosisler 0.2 ilâ 1.0 Mrad arasında ışınlandı ve ışınlamadan sonra iki farklı sıcaklık derecesinde saklandı: 3°C±1°C ve 8°C±1°C. Işınlanmadan hemen sonra, ışınlanmış olan sosislerin hepsinin kırmızı renklerinin gamma ışını etkisiyle soluklaştığı ve bu solukluğun doz şiddeti ile orantılı olarak arttığı tespit edildi. 8°C derecede saklanan ışınlanmış ve ışınlanmamış sosislerdeki mikroorganizmaların daha çabuk ürediği ve kokuşmanın daha çabuk meydana geldiği görüldü. Bu nedenle ışınlamadan sonra sosislerin 3°C derecede saklanmaları gerektiği ve 130 günlük bir korunma süresi için optimum dozun 0.8 Mrad olduğu tespit edildi.