Rapor 2020-2029 yılları

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 1 of 1
  • Item
    Işınlamanın süne zararına uğramış buğday ve unun kalitesi özellikleri üzerine etkisi
    (Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu, 2020) Uygun, Mine; Ergun, Ece; Köseoğlu, Turhan; Özderen, Tülin; Pehlivan, Aliye; Kaplan Evlice, Asuman; Şanal, Tugay; TAEK-Radyasyon ve Hızlandırıcı Teknolojileri Dairesi Başkanlığı
    Buğday, beslenmemizde önemli bir yer tutar. Süne, buğday verimini ve kalitesini etkileyen en önemli zararlıdır. Sünenin, buğday üzerine beslenmek için bıraktığı salgısında bulunan proteolitik enzim, proteinlerin hidrolizasyonuna neden olur. Süne emgi oranının %3.5’i geçmesi halinde buğday, yemlik olarak değerlendirilir. Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Gıda Teknolojisi Bölümü ile birlikte yürüttüğümüz bu çalışmada, belirli oranlarda süneli buğday içeren örnekler (% 0, 2, 3.5, 5, 10 ve 15) farklı dozlarda ışınlanarak (0,1,3,5,8 ve 10 kGy), ışınlamanın nispi (rölatif) proteolitik enzim aktivitesini azaltmada etkisi araştırılmıştır. Işınlanmamış örneklerde süne emgi oranı arttıkça rölatif proteaz aktivitesinin arttığı görülmüştür. Işınlamanın, 8 kGy ışınlama dozuna kadar proteaz aktivitesini azalttığı belirlenmiştir. 8 kGy’e kadar uygulanan dozlarda ise %5 süne emgi oranına kadar oluşan proteolitik enzim aktivitesini azaltmada etkili olduğu belirlenmiştir.