TR-2 de hızlı nötron sipekturumu

Loading...
Thumbnail Image
Date
1989-12
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, Çekmece Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi
Abstract
TR--2 Reaktör kalbinde, malzeme analizi ve radyoizotop üretimine yönelik çalışmalarda kullanılan ışınlama tüpleri içindeki nötron akı yoğunluk dağılımı nötron aktivasyon yöntemiyle ölçülmüştür. Bu amaçla ışınlanmış Al,Fe,Ni,Zr ve In foillerin gama aktivitesi verim kalibrasyonu yapılmış bir HPGe Sayım Sisteminde ölçülmüş ve 27AI (n,α) , 54Fe(n,p), 58Ni(n,p) ve 90Zr(n,2n) uyarım fonksiyonlarından yararlanılarak Hızlı Nötronların Enerji dağılımı empirik olarak belirlenmiştir. Deneysel değerlere yapılan uyum sonucunda empirik bir akı yoğunluğu bağıntısı elde edilmiştir. 1 MW güç için D-45 ışınlama elemanı içinde ̴ 4 x 10(12) n/s.cm2.MeV lik bir değer bulunmuştur.
Neutron flux density inside the irradiation element, which is used for material analysis and radio-isotope production, was measured the by neutron activation method. Al,Fe,Ni,Zr and In foils were irradiated and a HPGe detector system was employed to determine the induced activities. The energy distribution of fast neutrons was determined empirically by utilizing 27Al(n,α), 54Fe(n,p), 58Ni(n,p) and 90Zr(n,2n) excitation functions and fitting the experimentel values measured in the course of this work to an empirical formula. The neuton flux for 1 MW power was found to be ̴ 4 x 10(12) n/s.cm2.MeV.
Description
TENMAK D.N.. 7869. Bu çalışma III. Ulusal Nükleer Bilimler Kongresinde (İstanbul 1989) bildiri olarak sunulmuştur.
Keywords
Nuclear reactors, Nükleer reaktörler, Neutrons, Nötronlar, TR-2 reactor, TR-2 reaktörü
Citation
Ercan, A., İşyar, A. ve Erduran, N. (1989). TR-2 de hızlı nötron sipekturumu. İstanbul : Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, Çekmece Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi.