Makale 2010-2019 yılları
Permanent URI for this collection
Browse
Browsing Makale 2010-2019 yılları by Publisher "Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü"
Now showing 1 - 1 of 1
Results Per Page
Sort Options
Item Işınlanmış yumurta ve yumurta ürünlerinde kalite değişimleri(Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü, 2012) Uygun Sarıbay, Mine; Köseoğlu, Turhan; TAEK-SANAEMYumurta ve yumurta ürünleri, Salmonella infeksiyonlarına neden olması sebebiyle risk oluşturmaktadır. Işınlama, farklı gıdaların yanısıra yumurta ürünlerinde de uygulanan bir teknolojidir. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), 2000 yılında 3 kGy’lik ışınlama dozunun kabuklu yumurtada Salmonella seviyesini azalttığını onaylamıştır. Işınlama teknolojisi uygulayan her ülke kendine ait yasal düzenlemeleri oluşturmuştur. Ülkemizde de 1999 yılında yayımlanarak yürürlüğe giren Gıda Işınlama Yönetmeliği uygulanmaktadır. Bu makale, ışınlanmış kabuklu, sıvı, kurutulmuş ve dondurulmuş yumurta ürünlerinin kalite özellikleri konusunda yapılmış çalışmaların özetidir. Işınlama, yumurta ve yumurta ürünlerinde hijyenik kaliteyi sağlamada etkin bir şekilde, bir çok ülkede uygulanmaktadır. Işınlanmış yumurta ve yumurta ürünlerinin fizikokimyasal kalite özellikleri ise ışınlama dozlarına bağlı olarak değişmektedir.