Makale 2010-2019 yılları
Permanent URI for this collection
Browse
Browsing Makale 2010-2019 yılları by Subject "Bakliyat"
Now showing 1 - 2 of 2
Results Per Page
Sort Options
Item Bakliyat ürünlerinde böceklenmeye karşı ışınlama teknolojisi(Akdeniz İhracatçı Birlikleri, 2012-01) Aylangan, Ayça; Özyardımcı, Berna; İç, Erhan; TAEK-SANAEMGıda ışınlama baklagil ticaretinde karşılaşılan böceklenme problemlerini çözen, hem depolanmış hem de taze tarım ürünlerine uygulanabilen, etkinliği kanıtlanmış bir teknolojidir. Böceklenmeyi önlemek amacıyla kullanılan düşük ışınlama dozları üründe kimyasal içerik ve besin değeri açısından önemli bir değişikliğe yol açmamaktadır. Tüketici tutumuna yönelik gerçekleştirilen araştırmalarda da olumlu sonuçlar alınmaktadır. Baklagil grubu gıdaların ışınlanmasında ürün ambalajı yeniden böcek bulaşmasını önleyecek şekilde seçilmelidir. Ayrıca, baklagil grubu gıdaların ışınlanması için gerekli tesisin çalışma özelliklerini de bu gıda ambalajlarının şekil ve büyüklüğü, ürün taşıma sistemi ve ışınlama kaynağının tipi belirlemektedir.Item Investigation of gamma irradiation and storage period effects on the nutritional and sensory quality of chickpeas, kidney beans and green lentils(Elsevier, 2017) Aylangan, Ayça; Özyardımcı, Berna; İç, Erhan; TAEK-SANAEMThe objectives of this study were to determine the effects of gamma irradiation and storage period on the content of the total carotenoids, the oligosaccharides raffinose and stachyose, and the vitamins thiamine (B1) and riboflavin (B2) in pulses. Chickpea, kidney bean and green lentil samples were subjected to gamma irradiation doses of 0.25, 0.50 and 1.0 kGy followed by storage at room temperature for 12 months. The total carotenoids content was measured by spectrophotometer. Raffinose and stachyose were determined by high-performance liquid chromatography (HPLC) with refraction index detection and thiamine and riboflavin concentrations by HPLC with fluorescence detection. The impact of the irradiation dose can be seen in the result of the total carotene tests for lentils. The three different irradiation doses applied did not have significant effects on the levels of riboflavin and thiamine. The effect of the storage period was found to be significant on the raffinose and stachyose content but there were no significant changes following the applied irradiation doses. In the sensory evaluation the testers were not be able to differentiate between the 0.25, 0.50 and 1 kGy applied irradiation doses and the unirradiated samples. The results of these studies suggest that irradiation with 1.0 kGy gamma rays cause tolerable losses in the nutrients studied in chickpeas, kidney beans and green lentils.