Konferans 2010-2019 yılları
Permanent URI for this collection
Browse
Browsing Konferans 2010-2019 yılları by All Authors "Aylangan, Ayça"
Now showing 1 - 8 of 8
Results Per Page
Sort Options
Item Avrupa Birliği‘nin ışınlanmış gıdaların tespiti konusundaki tutumu ve piyasa denetimleri(TMMOB Gıda Mühendisleri Odası, 2013-11) İç, Erhan; Aylangan, Ayça; TAEK-SANAEMAvrupa Birliği’nin birçok üye ülkesinde gıda ışınlama konusunda yasal düzenleme, endüstriyel uygulama ve ticaret mevcut olmasına rağmen, AB ışınlama prosesine karşı şüpheci bir yaklaşım içinde olmuştur. Bu çalışmanın amacı, Avrupa Birliği’nin ışınlanmış gıdaların tespiti konusundaki tutumu ve üye ülkelerde ışınlanmış gıdalar ile ilgili piyasa denetimleri konusunda genel değerlendirme yapmaktır. FAO, IAEA, WHO birleşik uzmanlar komitesi tarafından 1965, 1970, 1977, 1981, 1997 yıllarında açıklanan kararlarda ışınlanmış gıdaların besin olarak yeterli, sağlık açısından da güvenilir olduğu ortaya konmuştur. Avrupa Komisyonu gıda konusundaki bilimsel komitesinden benzer görüşler (1986, 1992, 1998) verilmesine rağmen Avrupa Birliği bünyesinde ışınlanmış gıdaların tespiti konusunun açıklığa kavuşturulması gerekçe gösterilerek yönetmeliklerin çıkması geciktirilmiş, ancak ışınlanmış gıdaların tespiti ile ilgili ilk düzenleme 1999 yılında direktif (1999/2/EC ve 1999/3/EC) olarak yayınlamıştır. Bu yasal düzenlemeler ışınlanmış gıdaların etiketlenmesini (içeriğinde düşük miktarda olsa da) zorunlu kılmaktadır. Farklı türlerdeki ışınlanmış gıda ve gıda bileşenlerinin tespiti için geliştirilen 10 adet standart yöntem (EN 1784, EN 1785, EN 1786, EN 1787, EN 13708, EN 13751, EN 13783, EN 13784, EN 14569) ise etiketlemenin uygulanması ve kontrolünü kolaylaştırmıştır. Sonuç olarak, 2000 yılından itibaren bu tespit yöntemleri kullanılarak gerçekleştirilen piyasa denetimlerinden elde edilen sonuçlar AB piyasasında etiketlenmemiş ürünlerin serbest olarak dolaştığı kanısını yıkmıştır.Item Bezelye (Pisum ativum)’nin C vitamini, renk ve protein yapısı gibi önemli kalite kriterleri üzerine ışınlamanın etkisi(Gıda Teknolojisi Derneği, 2016-10) Aylangan, Ayça; Özyardımcı, Berna; İç, Erhan; TAEK-SANAEMÜlkemiz açısından ekonomik öneme sahip tarımsal ürünlerin ticaretinde ve özellikle ihracatta böceklenmeden kaynaklanan büyük problemler yaşanmaktadır. Taze meyve ve sebzelere uygulanacak çok düşük ışınlama dozları ile böceklenme kontrol altına alınabilmektedir. Bu nedenle ülkemize özgü daha fazla gıda ürünü ve böcek türünde çalışma yapılması, potansiyel ürünlerin ışınlama dozuna karşı duyarlılık düzeyinin tespit edilmesi önemli görülmektedir. Bu amaçla bezelye örneklerinde (Pisum sativum) 3 farklı ışınlama dozunun (0.25, 0.50 ve 1.00 kGy) C vitamini, renk ve proteinlerin ikincil yapısı üzerine etkisi incelenmiştir. Örneklerden C vitamini ekstraksiyonunda Hızlandırılmış Çözücü Ekstraktörü (Accelerated solvent extraction-ASE) kullanılmış ve ekstraktlar HPLC (Yüksek performans sıvı kromatografisi) kullanılarak analiz edilmiştir. Renk değerleri Minolta Spektrofotometresi ile proteinlerin ikincil yapıları ise Azalan Tam Yansıma Fourier Dönüşüm Kızılötesi (ATR-FTIR) Spektroskopisi ile analiz edilmiştir. Işınlanmamış kontrol örneği ile kıyaslandığında ışınlanmış örneklerdeki C vitamini miktarı ışınlama dozu artıkça azalma göstermiştir. Işınlama dozlarının bezelye örneklerinin L* (parlaklık), b* (sarılık) ve chroma (renk yoğunluğu) değerlerine etkisi istatistik olarak önemli (p>0.05) değildir. Ancak, örneklerin yeşil rengini tanımlayan negatif a* değerleri ışınlama dozlarından istatistik olarak önemli (p<0.05) şekilde etkilenmiştir. Proteinlerin ikincil yapılarını oluşturan α-sarmal ve β-düzlemsel tabakada ATR-FTIR ile yapılan inceleme sonucunda uygulanan düşük ışınlama dozlarının önemli bir değişime yol açmadığı belirlenmiştir.Item Detection of 2-alkylcyclobutanones in irradiated hamburgers(Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, 2011-05) Aylangan, Ayça; Vural, Halil; TAEK-SANAEMFood irradiation is the process of exposing food to ionising irradiation. This technology is used for food hygiene, spoilage reduction and extension of shelf-life. Although properly irradiated food is safe, commercialization of irradiated food requires the available methods to identify irradiated foods. The detection of 2-alkylcyclobutanones (2-ACB’s) is a standard method used for irradiated food whose fat content is higher than 1g %. However, 2-ACB’s are not detected in nonirradiated food samples. In this study, hamburger samples with 0.8 % NaCl content were produced from beef meat and 1.2 kGy were applied to samples. Unirradiated (control) and 1.2 kGy irradiated samples were stored for 8 and 30 days at two different storage temperature (+4 °C and -12 °C). The analysis of 2-ACB’s formed in fat containing irradiated foods with gas chromatograph-mass spectrometer was evaluated to detect the irradiation on hamburgers. The effect of storage temperatures on formation and diagnosis of 2-dodecycyclobutanone (2-dDCB) of irradiated samples was not significant. 2-dDCB was not determined on the control sample regardless of storage time. As a consequence, 2-ACB’s can be used as an irradiation indicator in foods.Item Gamma irradiation of pulses for quality maintenance and introducing food irradiation technology to producers and inspectors(IAEA, 2014-11) Aylangan, Ayça; İç, Erhan; Özyardımcı, Berna; TAEK-SANAEMPulses such as chickpea (Cicer arietinum L.), lentil (Lens culinaris Med), kidney bean (Phaseolus vulgaris L.), pea (Pisum satinum L.) and cowpea (Vigna unguiculata L. Walp) are a cheap and critical source of plant-based protein and consumed in large quantities in Turkey. 772 thousand hectares of the total sown area in Turkey is utilized for pulses. Turkey had produced 1.2 thousand tons pulses in 2012. Generally, post-harvest losses in pulses (20 – 25 %) mostly are aroused from transportation and storage pest of food in the world. Over the centuries, efforts have been made to control storage losses and maintain the quality of foods. Food irradiation is an effective post-harvest technology as alternative to fumigation for reducing stored product losses. Our study was conceived to evaluate, using High Performance Liquid Chromatography (HPLC), the effects of combined gamma irradiation (0.25, 0.50 and 1.0 kGy) and storage time on chickpea, kidney bean and green lentil. Total carotenoids, B vitamins (riboflavin and thiamine), oligosaccharides (raffinose and stachyose) and sensory properties were analyzed after the irradiation in 0, 6 and 12 months at during the storage time. The differences bound up in irradiation dose are significant in total carotene results on green lentil samples. The results indicated that non-significant losses in thiamine and riboflavin concentrations for the analyzed samples at three different irradiation dose In contrast, storage time affected significantly (p<0.05) the thiamine and riboflavin concentrations of samples. While effect of storage period was found significant on raffinose and stachyose contents there was not seen any significant changes conditional upon applied irradiation doses. Applied irradiation doses could not be separate from unirradiated samples by panelists as a result of sensory evaluation. The United Nations has declared 2016 as “International Year of Pulses” in the world. The main objective of this initiative would be to raise awareness of the contribution of pulses to food security. Irradiation appears to be superior to other alternatives on the basis of quality maintenance. This data will be useful for the pulse industries in both domestic and international pulses markets, which can use radiation processing as a final step of production in order to make their product safe for direct consumption. In order to make clear irradiation technology as an effective alternative in insect disinfestation of pulses to producers and related investors. We organized a seminar entitled ‘Using food irradiation technology in pulses’ in collaboration with the Istanbul Chamber of Commerce in the May 2011 in Turkey. The event was attended by at least 60 pulse producers, private sector representatives, research institute specialist. Futhermore, we participated in the meeting organized by Rebublic of Turkey Ministry of Food, Agriculture and Livestock including over 150 inspectors and regulators in the November 2012. The meeting discussed the phytosanitary (quarantine) irradiation of pulses as an alternative to fumigation, effects of pulses, cost of irradiated food, national and international regulations about phytosanitary treatments.Item Işınlanmış nohut ve kuru fasulye örneklerinin DNA komet analizi ile tespit edilmesi(TMMOB Gıda Mühendisleri Odası, 2013-11) Erel, Yakup; Yazıcı, Nizamettin; Aylangan, Ayça; TAEK-SANAEMBu çalışmada, 3 farklı ışınlama dozu (0.25; 0.50 ve 1.00 kGy) uygulanan nohut ve kuru fasulye örneklerinde ışınlamanın tespiti amacıyla tek hücre mikrojel elektroforezi (DNA komet analizi) kullanılmıştır. DNA komet analizi sonuçları fotomikroskopi ve görüntü analizi ile birlikte değerlendirilmiştir. Bitkisel materyalden soğuk fosfatla tamponlanmış tuz çözeltisinde izole edilen hücrelere oda sıcaklığında 2 V/cm gerilimde 2 dakika süre boyunca elektroforez uygulanmıştır. Etidyum bromür ile boyamadan sonra, floresans mikroskop ile değerlendirme yapılmıştır. Işınlanan örneklerde, parçalanmış DNA anota doğru kuyruk oluşturacak şekilde göç etmiştir. Mikroskopik ölçümler BS 200 ProP görüntü analizi (BS 200 ProP, BAB Imaging System, Ankara, Turkey) kullanarak değerlendirilmiştir. Işınlanmamış örnekler yuvarlak veya konik veya çok az yayılmış DNA içeren çekirdek şeklinde görülmektedir. 0.25; 0.50 ve 1.00 kGy’lik dozlarda ışınlanan örneklerde ise doza bağlı olarak artan kuyruk oluşumu dikkati çekmektedir. Sonuç olarak, DNA komet analizi TS EN 13874 standard metodu ile ışınlanmış nohut ve kuru fasulye örnekleri ışınlanmamış örneklerden başarılı bir şekilde ayırt edilmiştir. Ayrıca, yöntem görüntü analizi ile birlikte kullanılarak nicel veriler değerlendirme aşamasında, uygulanan dozların tahmin edilmesine katkı sağlamıştır.Item Işınlanmış somon balığında 2-Alkilsiklobütanonlarin GC/MS ile belirlenmesi(Gıda Teknolojisi Derneği, 2012-10) Aylangan, Ayça; TAEK-SANAEMIşınlama teknolojisi günümüzde birçok ülkede yasal olarak uygulanmakta ve buna bağlı olarak ışınlanmış gıdaların uluslar arası ticareti son yıllarda artış göstermektedir. Uluslar arası ticaretin artmasına paralel olarak yasal düzenlemeler, ürün etiketine uygunluğun denetlenmesi, tüketicinin doğru ve yeterli bilgilendirilmesi amacıyla ışınlanmış gıdaların tespiti önemli hale gelmiştir. Bu çalışmada somon balığı örnekleri 3 farklı dozda (0.5; 1.0 ve 3.0 kGy) ışınlanmışlardır. Işınlamanın tespit edilmesi amacıyla yağ içeriği %1’den yüksek olan ışınlanmış gıdalarda oluşan 2-alkilsiklobütanonlar (2-ACB) gaz kromatografi/kütle spektrometri (GC/MS) ile analiz edilmiştir. Örneklere ait kromatogramlar incelendiğinde ışınlanmamış kontrol örneğinde 2-ACB pikine rastlanmamıştır. Düşük dozlarda (≤0.5 kGy) oluşan 2-ACB’ların tespiti amacıyla özütleme işleminde hızlandırılmış çözücü özütlemesi, süper kritik akışkan özütlemesi veya katı faz özütlemesi gibi alternatif tekniklerin kullanılması önerilmektedir. Sonuç olarak, 2-ACB’lar yağ içeren gıdalarda ışınlamanın indikatörü olarak kullanılabilmektedirler.Item Nohut (Cicer Arietium L)’un B vitamini ve oligosakkarit içeriğine ışınlamanın etkisi(Gıda Teknolojisi Derneği, 2012-10) Aylangan, Ayça; Özyardımcı, Berna; İç, Erhan; TAEK-SANAEMÜlkemiz açısından ekonomik öneme sahip bakliyat ürünlerinin ticaretinde ve özellikle Ortadoğu’ya yapılan ihracatta böceklenmeden kaynaklanan büyük problemler yaşanmaktadır. Bakliyat ürünlerinde üretimden tüketime kadar, depolara taşınma esnasında, depolama ve raf ömrü süresince böcek gelişmesiyle karşılaşılmaktadır ve bu durum ürün ticaretini kısıtlamaktadır. Bakliyat ürünleri zararlıları çok düşük ışınlama dozları ile kontrol altına alınabilmektedir. Böceklenmeye karşı uygulanan bu dozlar, bakliyatın kimyasal yapısında olumsuz değişikliğe neden olmamaktadır. Bu çalışmada, nohut örneklerinde (Cicer arietium L) B vitamini (tiamin, riboflavin) ve oligosakkarit (rafinoz, stakiyoz) içeriğine gama ışınlarının etkisi incelenmiştir. Bu amaçla, nohut örnekleri 3 farklı ışınlama dozunda (0.25 kGy, 0.50 kGy ve 1.00 kGy) ışınlanmış ve HPLC (Yüksek performans sıvı kromatografisi) kullanılarak analiz edilmiştir. Işınlanmamış kontrol örneği ile ışınlanmış nohut örnekleri karşılaştırıldığında B vitamini içeriğinde önemli bir değişiklik gözlenmemiştir. Oligosakkarit içeriği dikkate alındığında ise, özellikle stakiyoz miktarında ışınlama dozuna bağlı olarak azalma olmuştur. Işınlama teknolojisi kullanılarak düşük ışınlama dozları (<1 kGy) ile nohut gibi bakliyat ürünlerinin böceklenmeden kaynaklanan depo kayıpları engellenebilmektedir.Item Quality of mandarins (Citrus reticulata Blanco) influenced by gamma irradiation(Ankara Üniversitesi, 2014) Aylangan, Ayça; İç, Erhan; TAEK-SANAEMMandarins (Citrus reticulata Blanco) are consumed in large quantities in Turkey and one of the most important exports of the citrus fruits. There were 9829 bearing and 1885 non-bearing trees for mandarin in Turkey where had produced approximately 874 thousand tons mandarin in 2012. Mediterranean fruit fly (Ceratitis capitata) is a pest of high economic importance, affecting production of several fruit species specially mandarins. Mediterranean fruit fly infestation in mandarin’s fruits has been estimated to be 10 – 30 % and also cause major problems to exports due to quarantine restrictions. Over the centuries, efforts have been made to control storage losses and maintain the quality of foods. Food irradiation is a technology which approved the efficiency for solving insect disinfestation and phytosanitary problems in citrus trade. In this research, the mandarins (Citrus reticulata Blanco) were irradiated at different dose levels (0.5, 1.0 and 1.5 kGy) and stored during 45 days. The alcohol insoluble pectin, ºBrix (Total soluble solid), titratable acidity, pH, total carotenoids and vitamin C contents were analyzed after the irradiation in 0, 15, 30 and 45 days at during the storage time. Results showed that these physicochemical and chemical parameters (except vitamin C) were not influenced significantly by irradiation. These results therefore indicate that gamma irradiation is a harmless and highly effective quarantine treatment technique for mandarin and irradiation process become more conventional for insect quarantine applications.