Konferans 2010-2019 yılları
Permanent URI for this collection
Browse
Browsing Konferans 2010-2019 yılları by Title
Now showing 1 - 20 of 42
Results Per Page
Sort Options
Item Accelerator based fast radiography system for the non destructive analysis and some applications in Turkey(IAEA, 2014-07-23) Bıyık, Recep; Kam, Erol; 0000-0001-7929-4395; TAEK-ÇNAEMDifferent radiography imaging techniques such as x, gamma and neutron grapy are well established techniques for the nondestructive testing (NDT) of materials. But Fast Neutron Radiography (FNR) is relatively new and is being developed. Using this technique all materials such as high density metals, loaded plastics, cadmium, lead, tungsten, concrete etc. can be analyzed. Compare to the other techniques fast neutrons enable non-destructive testing of thicker object The FNR studies were initiated in Turkey at 2007. The aim of this project was to set up a portable fast neutron radiography (FNR) system and to test it for use in nondestructive testing of different composite materials. In the fast neutron radiography systems accelerator based neutron generators are used which requires a particle accelerator and a target. Proton or deuteron beam is accelerated to the desired energy and bombards the target material to produce fast neutrons by a nuclear reaction. DT neutron source was used fusion of a deuterium and a tritium atom (D + T) results in the formation of a He-4 ion and a neutron with a kinetic energy of approximately 14.1 MeV. In this study we have only demonstrated a portable digital fast neutron radiography system and some images of the different composite materials to show efficiency. Experiments were carried out by using fast portative neutron generator Thermo Fischer MP320 and Low Energy Ion Accelerator Sames T400 at Çekmece Nuclear Research and Training Centre.Item Avrupa Birliği‘nin ışınlanmış gıdaların tespiti konusundaki tutumu ve piyasa denetimleri(TMMOB Gıda Mühendisleri Odası, 2013-11) İç, Erhan; Aylangan, Ayça; TAEK-SANAEMAvrupa Birliği’nin birçok üye ülkesinde gıda ışınlama konusunda yasal düzenleme, endüstriyel uygulama ve ticaret mevcut olmasına rağmen, AB ışınlama prosesine karşı şüpheci bir yaklaşım içinde olmuştur. Bu çalışmanın amacı, Avrupa Birliği’nin ışınlanmış gıdaların tespiti konusundaki tutumu ve üye ülkelerde ışınlanmış gıdalar ile ilgili piyasa denetimleri konusunda genel değerlendirme yapmaktır. FAO, IAEA, WHO birleşik uzmanlar komitesi tarafından 1965, 1970, 1977, 1981, 1997 yıllarında açıklanan kararlarda ışınlanmış gıdaların besin olarak yeterli, sağlık açısından da güvenilir olduğu ortaya konmuştur. Avrupa Komisyonu gıda konusundaki bilimsel komitesinden benzer görüşler (1986, 1992, 1998) verilmesine rağmen Avrupa Birliği bünyesinde ışınlanmış gıdaların tespiti konusunun açıklığa kavuşturulması gerekçe gösterilerek yönetmeliklerin çıkması geciktirilmiş, ancak ışınlanmış gıdaların tespiti ile ilgili ilk düzenleme 1999 yılında direktif (1999/2/EC ve 1999/3/EC) olarak yayınlamıştır. Bu yasal düzenlemeler ışınlanmış gıdaların etiketlenmesini (içeriğinde düşük miktarda olsa da) zorunlu kılmaktadır. Farklı türlerdeki ışınlanmış gıda ve gıda bileşenlerinin tespiti için geliştirilen 10 adet standart yöntem (EN 1784, EN 1785, EN 1786, EN 1787, EN 13708, EN 13751, EN 13783, EN 13784, EN 14569) ise etiketlemenin uygulanması ve kontrolünü kolaylaştırmıştır. Sonuç olarak, 2000 yılından itibaren bu tespit yöntemleri kullanılarak gerçekleştirilen piyasa denetimlerinden elde edilen sonuçlar AB piyasasında etiketlenmemiş ürünlerin serbest olarak dolaştığı kanısını yıkmıştır.Item Bezelye (Pisum ativum)’nin C vitamini, renk ve protein yapısı gibi önemli kalite kriterleri üzerine ışınlamanın etkisi(Gıda Teknolojisi Derneği, 2016-10) Aylangan, Ayça; Özyardımcı, Berna; İç, Erhan; TAEK-SANAEMÜlkemiz açısından ekonomik öneme sahip tarımsal ürünlerin ticaretinde ve özellikle ihracatta böceklenmeden kaynaklanan büyük problemler yaşanmaktadır. Taze meyve ve sebzelere uygulanacak çok düşük ışınlama dozları ile böceklenme kontrol altına alınabilmektedir. Bu nedenle ülkemize özgü daha fazla gıda ürünü ve böcek türünde çalışma yapılması, potansiyel ürünlerin ışınlama dozuna karşı duyarlılık düzeyinin tespit edilmesi önemli görülmektedir. Bu amaçla bezelye örneklerinde (Pisum sativum) 3 farklı ışınlama dozunun (0.25, 0.50 ve 1.00 kGy) C vitamini, renk ve proteinlerin ikincil yapısı üzerine etkisi incelenmiştir. Örneklerden C vitamini ekstraksiyonunda Hızlandırılmış Çözücü Ekstraktörü (Accelerated solvent extraction-ASE) kullanılmış ve ekstraktlar HPLC (Yüksek performans sıvı kromatografisi) kullanılarak analiz edilmiştir. Renk değerleri Minolta Spektrofotometresi ile proteinlerin ikincil yapıları ise Azalan Tam Yansıma Fourier Dönüşüm Kızılötesi (ATR-FTIR) Spektroskopisi ile analiz edilmiştir. Işınlanmamış kontrol örneği ile kıyaslandığında ışınlanmış örneklerdeki C vitamini miktarı ışınlama dozu artıkça azalma göstermiştir. Işınlama dozlarının bezelye örneklerinin L* (parlaklık), b* (sarılık) ve chroma (renk yoğunluğu) değerlerine etkisi istatistik olarak önemli (p>0.05) değildir. Ancak, örneklerin yeşil rengini tanımlayan negatif a* değerleri ışınlama dozlarından istatistik olarak önemli (p<0.05) şekilde etkilenmiştir. Proteinlerin ikincil yapılarını oluşturan α-sarmal ve β-düzlemsel tabakada ATR-FTIR ile yapılan inceleme sonucunda uygulanan düşük ışınlama dozlarının önemli bir değişime yol açmadığı belirlenmiştir.Item Burnup calculations of TR-2 research reactor with monteburns Monte Carlo code(2012-09-25) Özdemir, Levent; Erdoğan, Adem; Şentürk Lüle, Senem; TAEK-ÇNAEMIn this study, some neutronic calculations of first and second core cycles of 5 MW pool type TR-2 Research Reactor have been performed using Multi-Step Monte Carlo Burnup Code System MONTEBURNS and the results were compared with the values of experiments and other codes. Time dependent keff distribution and burnup ratios belong to first and second core cycles of TR-2 Research Reactor were compared and quite good consistence in the results were observed. After modeling the first and second core cycles of TR-2 with MCNP5 Monte Carlo code, MCNP5 used in MONTEBURNS code has been parallelized in 8 HP ProLiant BL680C G5 systems with 4 quad-core Intel Xeon E7330 CPU, utilizing the MPI parallel protocol and simulations were performed on the 128 cores Linux parallel computing machine system. The computation time was reduced by parallelization of MONTEBURNS which uses MCNP in many steps.Item Burnup calculations of TR-2 research reactor: MONTEBURNS simulations and experimental verifications(2010-10-17) Özdemir, Levent; Erdoğan, Adem; Şentürk Lüle, Senem; TAEK-ÇNAEMIn this study, some neutronic calculations of first and second core cycles of 5 MW pool type TR-2 Research Reactor have been performed using Multi-Step Monte Carlo Burnup Code System MONTEBURNS and the results were compared with the values of experiments and other codes. Time dependent keff distribution and burnup ratios belong to first and second core cycles of TR-2 Research Reactor were compared and quite good consistence in the results were observed. After modeling the first and second core cycles of TR-2 with MCNP5 Monte Carlo code, MCNP5 used in MONTEBURNS code has been parallelized in a 8 HP ProLiant BL680C G5 systems with 4 quad-core Intel Xeon E7330 CPU, utilizing the MPI parallel protocol and simulations were performed on the 128 cores Linux parallel computing machine system. The computation time was reduced by parallelization of MONTEBURNS which uses MCNP in many steps.Item Detection of 2-alkylcyclobutanones in irradiated hamburgers(Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, 2011-05) Aylangan, Ayça; Vural, Halil; TAEK-SANAEMFood irradiation is the process of exposing food to ionising irradiation. This technology is used for food hygiene, spoilage reduction and extension of shelf-life. Although properly irradiated food is safe, commercialization of irradiated food requires the available methods to identify irradiated foods. The detection of 2-alkylcyclobutanones (2-ACB’s) is a standard method used for irradiated food whose fat content is higher than 1g %. However, 2-ACB’s are not detected in nonirradiated food samples. In this study, hamburger samples with 0.8 % NaCl content were produced from beef meat and 1.2 kGy were applied to samples. Unirradiated (control) and 1.2 kGy irradiated samples were stored for 8 and 30 days at two different storage temperature (+4 °C and -12 °C). The analysis of 2-ACB’s formed in fat containing irradiated foods with gas chromatograph-mass spectrometer was evaluated to detect the irradiation on hamburgers. The effect of storage temperatures on formation and diagnosis of 2-dodecycyclobutanone (2-dDCB) of irradiated samples was not significant. 2-dDCB was not determined on the control sample regardless of storage time. As a consequence, 2-ACB’s can be used as an irradiation indicator in foods.Item Determination to carry-over nitrogen of legume on succeeding crop using 15N isotope technique(2018-05) Akın, Ali İbrahim; TAEK-SANAEM15N metodu kullanarak, Orta Anadolu kuru koşulları altında kışlık ve yazlık olarak ekilen mercimek (Lens culinaris Medic.) bitkisinin biyolojik azot fiksasyon kapasitelerini tespit etmek ve sonar üzerine ekilecek olan buğday bitkisine ne miktar azot kazandırdığını belirlemek amacıyla bir tarla denemesi kurulmuştur. Birinci yıl, kışlık ve yazlık mercimek çeşitlerinin biyolojik azot fiksasyon kapasiteleri 15N metodu kullanarak tespit edilmiştir. İkinci yıl, baklagilden sonra ekilen buğdaya taşınan bakiye azot miktarları belirlenmiştir. Birinci yıl sonuçlarına göre, ortalama fikse edilen azot miktarları kışlık ve yazlık çeşitler için sırasıyla 70.0 ve 45.0 kgN/ha olarak bulunmuştur. İkinci yıl, baklagilden sonra ekilen buğdaya ortalama topraktan taşınan azot miktarları, ön bitki kışlık ve yazlık mercimek olduğunda, sırasıyla 43.0 and 17.0 kgN/ha olarak belirlenmiştir.Item EPR studies performed in TAEA- SANAEM and two more approaches on nail dosimetry : An EPR study(International Association of Biological, 2015-12) Tepe Çam, Semra; TAEK-SANAEMThe missions of Turkish Atomic Enery Authority and its center called Sarayköy Nuclear Research and Training center (SANAEM) and the accreditation scope of SANAEM (Table 1) will be presented. Electron Paramagnetic Resonance (EPR) studies of Dosimetry laboratory in Technology Department cover Retrospective Dosimetry, Detection of Irradiated Foods, Biodosimetry and Dating. To fulfill the accreditation requirements of TS EN ISO/IEC 17025 standard, this laboratory have performed intercomparion studies on dosimetry and detection of irradiated foodstuffs. In this presentation, EPR studies on fingernail dosimetry as biodosimetry for emergency will also be discussed in detail. These studies have been performed for a long time in means of rapid and accurate retrospective dosimetry. The most important outcome of these studies is the identification of a stable radiation induced signal (RIS5) component in nails by IRSN, France. Here, we present the result of two approaches on nail dosimetry; one based on the described protocol by Trompier et al. 2014 and the other used classical added dose method. The nail samples were collected from same donor cutting after 3 weeks, divided into two groups; one was for non-exposed and the other was exposed to an accident dose as 15 Gy checked by alanin dosimeter, cut into small parts, humidified in distilled water about 10 min. and dried on the towel in air about 1 day (in the dark). To control humidity, the samples were weighted (~ 24 mg) before and after each measurement. In the first protocol; when adding new dose, the process of humidification and drying were repeated before each set of measurements. In the second one; these process were performed only before the first measurement to avoid mechanical induced signals (MIS). The samples were irradiated with 137Cs gamma rays (0.5 kGy/h). EPR measurements were carried out using a Bruker e-scan X-band EPR spectrometer. A microwave power of 1 mW was adjusted during the experiment according to MW studies of background, MIS and RIS signals (not presented). The samples irradiated up to dose of 30 Gy and 168 Gy was used to construct the added dose-response curves in steps of 5 and 10 Gy. The reported intensities of RIS5 and center field signal (near g=2.004) were derived from peak-to-peak distance of the ESR signal. In the first protocol, the dose saturation for the non-exposed sample was reached after having added dose 15 Gy, whereas for exposed, the signal intensity decreased already for the first post-irradiation (Figure 1). It seems that the nails have used have a dose saturation point about 15 Gy. That’s why the signal of sample given accident dose was decreased when adding dose, because of the initial dose of 15 Gy, after it reaches a level for which even with added new dose, the intensity did not change any more. On the other hand, in the second protocol, the ESR signal intensity increases with increasing added dose. The experimentally measured ESR signal intensity values (y) were fitted well by polynomial function (y=aD2+bD+c; -0.003±0.0004, 1.15± 0.07 and 29.29±2.54 ,r2=0.9922). The extrapolated dose was calculated to be 15.84 Gy (Figure 2). Consequently, a new approach in nail dosimetry using the RIS5 component and classical approach using center field RIS signal have been found to be successful methods for the evaluation of dose to fingernails exposed high-doses . Further studies should be planned to test them for lower accident dose on more samples from different individual.Item Gamma irradiation of pulses for quality maintenance and introducing food irradiation technology to producers and inspectors(IAEA, 2014-11) Aylangan, Ayça; İç, Erhan; Özyardımcı, Berna; TAEK-SANAEMPulses such as chickpea (Cicer arietinum L.), lentil (Lens culinaris Med), kidney bean (Phaseolus vulgaris L.), pea (Pisum satinum L.) and cowpea (Vigna unguiculata L. Walp) are a cheap and critical source of plant-based protein and consumed in large quantities in Turkey. 772 thousand hectares of the total sown area in Turkey is utilized for pulses. Turkey had produced 1.2 thousand tons pulses in 2012. Generally, post-harvest losses in pulses (20 – 25 %) mostly are aroused from transportation and storage pest of food in the world. Over the centuries, efforts have been made to control storage losses and maintain the quality of foods. Food irradiation is an effective post-harvest technology as alternative to fumigation for reducing stored product losses. Our study was conceived to evaluate, using High Performance Liquid Chromatography (HPLC), the effects of combined gamma irradiation (0.25, 0.50 and 1.0 kGy) and storage time on chickpea, kidney bean and green lentil. Total carotenoids, B vitamins (riboflavin and thiamine), oligosaccharides (raffinose and stachyose) and sensory properties were analyzed after the irradiation in 0, 6 and 12 months at during the storage time. The differences bound up in irradiation dose are significant in total carotene results on green lentil samples. The results indicated that non-significant losses in thiamine and riboflavin concentrations for the analyzed samples at three different irradiation dose In contrast, storage time affected significantly (p<0.05) the thiamine and riboflavin concentrations of samples. While effect of storage period was found significant on raffinose and stachyose contents there was not seen any significant changes conditional upon applied irradiation doses. Applied irradiation doses could not be separate from unirradiated samples by panelists as a result of sensory evaluation. The United Nations has declared 2016 as “International Year of Pulses” in the world. The main objective of this initiative would be to raise awareness of the contribution of pulses to food security. Irradiation appears to be superior to other alternatives on the basis of quality maintenance. This data will be useful for the pulse industries in both domestic and international pulses markets, which can use radiation processing as a final step of production in order to make their product safe for direct consumption. In order to make clear irradiation technology as an effective alternative in insect disinfestation of pulses to producers and related investors. We organized a seminar entitled ‘Using food irradiation technology in pulses’ in collaboration with the Istanbul Chamber of Commerce in the May 2011 in Turkey. The event was attended by at least 60 pulse producers, private sector representatives, research institute specialist. Futhermore, we participated in the meeting organized by Rebublic of Turkey Ministry of Food, Agriculture and Livestock including over 150 inspectors and regulators in the November 2012. The meeting discussed the phytosanitary (quarantine) irradiation of pulses as an alternative to fumigation, effects of pulses, cost of irradiated food, national and international regulations about phytosanitary treatments.Item Gıda ışınlama uygulamaları(Türkiye Biyoetik Derneği, 2017-03) Uygun Sarıbay, Mine; TAEK-SANAEMYüzyıllar boyunca insanoğlu ürettiği gıdasını nasıl muhafaza edeceği kaygısı taşımıştır. Mikroorganizma ve böcek kontaminasyonu sonucunda depolama, taşıma ve pazarlama sırasında önemli miktarda gıda kayıpları oluşmaktadır. Bütün dünyada insan sağlığını tehdit eden özellikle patojenik bakteriler halk sağlığı açısından ciddi tehlike oluşturmuştur. Bozulmayı kontrol etmek ve gıda güvenliğini artırmak için birçok teknik (pastörizasyon, konserve teknolojisi, dondurma, kimyasal katkı maddeleri) geliştirilmiştir. Işınlama teknolojisini de bu teknikler arasında yer alır. Işınlama teknolojisi, bozulma etmeni olan organizmaları elimine etmek veya azaltmak amacıyla gıdaların, hızlandırılmış parçacık ve ışınların sahip olduğu enerjiye maruz bırakılması işlemidir. Gıda ve Tarım Teşkilatı (FAO), Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA), Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Kodeks Komisyonu (CAC), birçok ışınlanmış gıdanın kalitesi ve güvenliği konusunda ortak çalışmalar yürütmüştür. Bu çalışmalar sonucunda, ışınlama teknolojisinin tek veya başka bir yöntemle birlikte; gıdaların mikrobiyel güvenliğini sağlayan ve raf ömrünü uzatan bir teknoloji olduğu belirtilmiştir (IAEA 2009). Günümüzde 60’tan fazla ülkede bir veya birden fazla gıda ışınlanmaktadır. Çin, ABD ve Ukrayna’da Dünya’da ışınlanan gıdaların dörtte üçü ışınlamaktadır. Çin, ışınlanmış gıda ticareti konusunda en önemli ülkelerden biridir ve 200’den fazla onaylı ışınlama tesisi rapor edilmiştir. Buna rağmen, ışınlanmış gıda ticareti beklenilen rakamların altında kalmıştır. Bunun en önemli sebebi ise tüketici tarafından yeterince kabul görmemesidir. Bu da tüketicinin korkularından, bilgi eksikliğinden ve radyasyon hakkındaki ön yargılarından kaynaklanmaktadır. Böceklenmenin kontrolü gıda ışınlamanın en yaygın uygulamalarından biridir. Bunun için günümüzde tehlikeli kimyasal maddeler (metil bromür, etilen dibromür) kullanılmaktadır. Bu kimyasal maddeler zehirli gazlar sınıfında yer almaktadır ve birçok ülkede kullanımları yasak veya sınırlandırılmıştır (WHO 2005). Gıdalarda bulunan kimyasal kalıntılar sağlık açısından daha tehlikeli bir durum oluşturmaktadır. Bu nedenle, bilim insanları, gıda ışınlamanın kullanılma olanaklarını tüketiciye anlatmak ve önyargıyı ortadan kaldırmak ile sorumludur.Item Işınlama ve ESR(Selçuk Üniversitesi, 2013-11-20) Bıyık, Recep; 0000-0001-7929-4395; TAEK-ÇNAEMElektron Spin Rezonans (ESR) veya diğer adı ila Elektron Paramanyetik Rezonans (EPR) Spektroskopisi tekniği çok farklı disiplinlerde uygulama alanı bulmaktadır. Radikalin var olduğu veya çeşitli fiziksel veya kimyasal süreçlerde radikalin ortaya çıkabileceği yapıların en iyi analiz yöntemi ESR analiz yöntemidir. Radikalin bir yapı içerisinde oluşma süreçlerinde en önemli faktör maruz kaldığı fiziksel veya kimyasal etkilerdir. Radyasyon da bu etkilerin başında gelir. ESR ile radyasyonun madde veya canlı dokular üzerindeki etkisi incelenebilmektedir. Özellikle ESR tabanlı dozimetrik malzeme geliştirme, ışınlanmış gıda deteksiyonu, EPR dating çalışmaları radyasyonun direk müdahil olduğu ESR çalışmalarıdır. Düzenlencek olan çalıştayda Işınlama ve ESR başlıklı bir sunum sunulacak olup yukarıda bahsedilen konular üzerinde tartışmalara katılım sağlanacaktır.Item Işınlamanın sıvı, dondurulmuş ve kurutulmuş yumurta sarısında lutein ve zeaksantin miktarına etkisi(Gıda Güvenliği Derneği, 2013-05-14) Uygun Sarıbay, Mine; Önen, Ece; Ergun, Ece; TAEK-SANAEMIşınlama teknolojisi, yumurta ve yumurta ürünlerinde patojen mikroorganizmaları yok ederek hijyenik kaliteyi sağlayan etkili bir teknolojidir ve birçok ülkede uygulanmaktadır. Yumurta sarısında bulunan lutein ve zeaksantin sağlık üzerine önemli etkileri bulunan karotenoid grubu antioksidan bileşiklerdir. Bu çalışmada Üç farklı dozda (1, 2 ve 3 kGy) ışınlanmış sıvı, dondurulmuş ve kurutulmuş yumurta sarısı örneklerinde lutein ve zeaksantin miktarı belirlenmiştir. Işınlamadan etkilenen sıvı yumurta sarısı olmuştur. Kurutulmuş ve dondurulmuş yumurta sarısında ışınlamanın lutein ve zeaksantin miktarı üzerine etkisi istatistik açıdan önemsiz bulunmuştur (P≤001).Item Işınlanmış nohut ve kuru fasulye örneklerinin DNA komet analizi ile tespit edilmesi(TMMOB Gıda Mühendisleri Odası, 2013-11) Erel, Yakup; Yazıcı, Nizamettin; Aylangan, Ayça; TAEK-SANAEMBu çalışmada, 3 farklı ışınlama dozu (0.25; 0.50 ve 1.00 kGy) uygulanan nohut ve kuru fasulye örneklerinde ışınlamanın tespiti amacıyla tek hücre mikrojel elektroforezi (DNA komet analizi) kullanılmıştır. DNA komet analizi sonuçları fotomikroskopi ve görüntü analizi ile birlikte değerlendirilmiştir. Bitkisel materyalden soğuk fosfatla tamponlanmış tuz çözeltisinde izole edilen hücrelere oda sıcaklığında 2 V/cm gerilimde 2 dakika süre boyunca elektroforez uygulanmıştır. Etidyum bromür ile boyamadan sonra, floresans mikroskop ile değerlendirme yapılmıştır. Işınlanan örneklerde, parçalanmış DNA anota doğru kuyruk oluşturacak şekilde göç etmiştir. Mikroskopik ölçümler BS 200 ProP görüntü analizi (BS 200 ProP, BAB Imaging System, Ankara, Turkey) kullanarak değerlendirilmiştir. Işınlanmamış örnekler yuvarlak veya konik veya çok az yayılmış DNA içeren çekirdek şeklinde görülmektedir. 0.25; 0.50 ve 1.00 kGy’lik dozlarda ışınlanan örneklerde ise doza bağlı olarak artan kuyruk oluşumu dikkati çekmektedir. Sonuç olarak, DNA komet analizi TS EN 13874 standard metodu ile ışınlanmış nohut ve kuru fasulye örnekleri ışınlanmamış örneklerden başarılı bir şekilde ayırt edilmiştir. Ayrıca, yöntem görüntü analizi ile birlikte kullanılarak nicel veriler değerlendirme aşamasında, uygulanan dozların tahmin edilmesine katkı sağlamıştır.Item Işınlanmış somon balığında 2-Alkilsiklobütanonlarin GC/MS ile belirlenmesi(Gıda Teknolojisi Derneği, 2012-10) Aylangan, Ayça; TAEK-SANAEMIşınlama teknolojisi günümüzde birçok ülkede yasal olarak uygulanmakta ve buna bağlı olarak ışınlanmış gıdaların uluslar arası ticareti son yıllarda artış göstermektedir. Uluslar arası ticaretin artmasına paralel olarak yasal düzenlemeler, ürün etiketine uygunluğun denetlenmesi, tüketicinin doğru ve yeterli bilgilendirilmesi amacıyla ışınlanmış gıdaların tespiti önemli hale gelmiştir. Bu çalışmada somon balığı örnekleri 3 farklı dozda (0.5; 1.0 ve 3.0 kGy) ışınlanmışlardır. Işınlamanın tespit edilmesi amacıyla yağ içeriği %1’den yüksek olan ışınlanmış gıdalarda oluşan 2-alkilsiklobütanonlar (2-ACB) gaz kromatografi/kütle spektrometri (GC/MS) ile analiz edilmiştir. Örneklere ait kromatogramlar incelendiğinde ışınlanmamış kontrol örneğinde 2-ACB pikine rastlanmamıştır. Düşük dozlarda (≤0.5 kGy) oluşan 2-ACB’ların tespiti amacıyla özütleme işleminde hızlandırılmış çözücü özütlemesi, süper kritik akışkan özütlemesi veya katı faz özütlemesi gibi alternatif tekniklerin kullanılması önerilmektedir. Sonuç olarak, 2-ACB’lar yağ içeren gıdalarda ışınlamanın indikatörü olarak kullanılabilmektedirler.Item Kaplı ve kapsız marul (Lactuca sativa var. longifolia cv. cervantes) tohumlarında etkili mutasyon dozunun belirlenmesi(Adnan Menderes Üniversitesi Koçarlı Meslek Yüksekokulu, 2018) Sarıçam, Şule; Kantoğlu, K. Yaprak; Ellialtıoğlu, Ş. Şebnem; 176647; TAEK-SANAEMTarımsal üretimde en önemli unsurlardan biri tohum ekimi ve tohumların uygun koşullarda Hafif, küçük ve şekilsiz tohumların ekimi oldukça güçtür. Tohum kaplama teknolojileri sayesinde makineli ekime uygun tohumlar elde edilir. Marul (Lactuca sativa L.) tohumları çok küçük olup 1000 tane ağırlığı yaklaşık 0.9 g’dır. Bu yüzden ticari marul tohumları kaplanmış olarak satılmaktadır. Yürütülen ıslah çalışmalarında nitelikli çeşitler, gen havuzlarının oluşturulmasında önem taşımaktadır. Marul ıslahında mutasyon önemli yer tutmaktadır. Mutasyon ıslahı, etkili mutagen dozu ile zengin bir fenotipik varyasyon yaratmak ve seleksiyon ile birkaç önemli özelliğin değiştirildiği daha iyi özelliklere sahip yeni çeşitlerin geliştirilmesi amacıyla kullanılmakta olan bir yöntemdir. Ancak bu tarz bir ıslah yönteminde ışınlama uygulaması yapılacak olan tohumun nem içeriği ve canlılığı ışınlamanın başarısında oldukça önemlidir. Günümüze kadar yürütülen çalışmalarda, kaplanmış tohumlu türlerde ışınlamanın etkileri üzerine bir çalışma yürütülmediğinden, kaplanmış tohumun ışınlanması ile ilgili bir bilgi mevcut değildir. Bu çalışmada, kaplanmış tohumların ıslah materyali olarak mutasyon ıslahı çalışmaları için uygun olup olmadığını belirlemek amacı ile Cervantes marul çeşidine ait kaplı ve kapsız tohumlar kullanılmıştır. Tohumlar, Co60 kaynağı ile sekiz farklı dozda, 0-600 Gy arasındaki dozlarda (30 tohum/doz) ışınlanmıştır. Işınlamadan 30 gün sonra "Etkili Mutasyon Dozu" (EMD50) lineer regresyon analiziyle hesaplanmıştır. Buna göre 254,45 Gy’lik doz kaplı tohumlar, 254,49 Gy’lik doz kapsız tohumlar için etkili mutasyon dozu olarak belirlenmiştir.Item Kültür varlıklarının incelenmesinde radyografinin kullanımı(Yıldız Teknik Üniversitesi, 2013-10-02) Genç, Uğur; Ekinci, Şinasi; Aksu, Mehmet; Başsarı, Asiye; 0000-0001-6457-8862; TAEK-ÇNAEMRadyografi, arkeolojik ve tarihi sanat eserlerinin incelenmesinde çeşitli amaçlarla kullanılabilen önemli bir tahribatsız muayene tekniğidir. Bu teknik, konservasyon işleminden önce objelerin durumunun değerlendirilmesinde, kullanılan malzemelerin iç yapılarının görülmesinde, yapım metotlarını incelemede, sanat eserlerindeki gizli işaretleri ve sahteciliği ortaya çıkarmada, mumyalarda gizlenmiş cisimlerin belirlenmesinde, vb. birçok amaçla kullanılmaktadır. Radyografik teknikler, kağıt, ağaç, kumaş, seramik, metal, insan ve hayvan kalıntıları gibi çeşitli malzemelere uygulanabilir. Radyografik muayene ile korozyon altında gizlenmiş cisimler ve resimlerin altında kalmış bir önceki resimler görüntülenebilir. Tüm bu özellikler radyografiyi kültürel mirasın incelenmesinde çok değerli ve önemli bir araç haline getirmiştir. Çekmece Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezinde arkeolojik objeler üzerinde yapılan arkeometrik incelemeler, İstanbul Restorasyon ve Konservasyon Merkez Laboratuvan Müdürlüğü ve İstanbul Arkeoloji Müzesi ile işbirliği halinde yürütülmektedir. Ayrıca, Rezzan Has Müzesi ile de ortak çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışma, arkeoloji ve koruma-onanm uzmanlarının yürüttüğü restorasyon, konservasyon, tarihleme, replika işlemleri, envanter ve arşivleme çalışmalarına destek vermek amacıyla arkeolojik objeler üzerinde yapılan radyografik incelemeleri anlatmaktadır. İncelemeler, Bizans dönemine ait çapalar, Haliç Zinciri, Sultan Ahmet Meydanı’nda bulunan Roma Dönemine ait Yılanlı Sütun’dan koptuğu düşünülen yılan kafası ve çeşitli metal eserler üzerinde yapılmıştır. Muayene edilen objelerden elde edilen bulgular, objeler üzerinde yapılacak çalışmalara destek olmak ve üretim yöntemlerini değerlendirmek üzere ilgili uzmanlar ile paylaşılmıştır.Item Kültür varlıklarının incelenmesinde X-ışını floresans analiz tekniğinin kullanımı(Yıldız Teknik Üniversitesi, 2013-10-02) Genç, Uğur; Başsarı, Asiye; Ekinci, Şinasi; 0000-0001-6457-8862; TAEK-ÇNAEMKültür mirası, Bir ülkenin kültür mirası geçmişine ilişkin temel bilgi kaynağıdır. Kültür mirası temelde topluma ait değerler ve varlıklardan oluştuğu için bu mirasın korunması ve gelecek nesillere aktarılması toplumun tamamını kapsayan bir sorumluluktur. Bu nesnelerin sınıflandırılması, korunması ve restore edilmesi bilimsel, teknik ve tarihi bilgi birikimi gerektirir. Bu nesnelerin kimyasal yapılan, bunlann nitelenmesinde asli bir rol üstlenmektedir: Bu bağlamda, nükleer analitik teknikler özellikle kullanışlı olmaktadır. Literatürde, seramik, taş ve metal eserler, resimler, heykeller ve arkeolojik kalıntılar gibi çok çeşitli kültür mirası nesneleri ne ilişkin çalışmalarda bu tekniklerin uygulandığı birçok örnek bulunmaktadır. Bazı durumlarda, bu bilgiler eserlerin orijinalliğini doğrulama işlemlerinde tamamlayıcı bilgiler sağlamak suretiyle yasa dışı eser kaçakçılığı ile mücadelede de faydalı olabilmektedir. Kültür varlıklannın kopyalanması veya kaçakçılığı hususunda nükleer analitik teknikler, doğrudan tarih belirleme teknikleri veya nesnelerin yerleşik kimyasal yapı örgüleri ya da orijinal eserin yapımında kullanılan ham maddelerin yapıları ile kıyaslama yoluyla bir eserin belirli tarih dönemi veya kültüre ait olduğunun tespitinde de kullanılır. Çapraz başvurular ve belgelendirme kanıtları ile tarihi eserleri belgelendiren veri tabanları oluşturulması ve nitelendirme verileri de büyük önem arz etmektedir. Veri tabanları, eski müze koleksiyonlarının yeni bilgi kaynakları olarak kullanılmasına, yeni bulguların kıyaslanmasına veya kuşkulu eserlerin kimyasal özellikleri belirlenmiş yapı özellikleri ile karşılaştırılmasına veya koruma, restorasyon, tarihi, arkeoloji ve bu alanlarda yapılacak araştırmalara imkan sağlar.Item Laboratuvar karşılaştırma çalışmaları : ışınlanmış gıdaların farklı teknikler kullanılarak belirlenmesi(Ankara Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü, 2014-08) Tepe Çam, Semra; Aydaş, Canan; Aydın, Talat; TAEK-SANAEMItem Material type and safeguardability considerations for innovative sodium fast reactors fuel including different minor actinides compositions(Institute of Nuclear Materials Management (INMM ), 2012-07) Renda, G.; Alim, Fatih; Cojazzi, G. G. M.; Peerani, P.; Bölüm YokAccording to the Generation IV International Forum Technology Roadmap, Sodium Fast Reactors (SFR) could be a promising technology for minor actinides management. In view of a much higher radiological barrier, the addition of minor actinides to fresh fuel assemblies would change the way in which fresh fuel can be stored and handled, impacting not only on routine operations but also on the activities carried out during international safeguards inspections. While it is generally considered that the presence of minor actinides in fresh fuel assemblies would decrease the attractiveness of this potential target for a proliferator willing to divert nuclear material - thus increasing the proliferation resistance of the entire facility -, it might have perverse repercussions on the overall safeguardability of the target. In particular, the presence of minor actinides might complicate the measurement activities performed by safeguards inspectors during physical inventory verifications (PIV). The level of impact depends on the actual composition of the available fuel and might affect the current safeguards approach. This paper will present some considerations on a) the fuel assemblies’ material composition and its attractiveness for a potential weaponisation phase, b) the potential increase of the PR of a system employing MA-bearing fresh fuel, and c) the safeguardability of MA-bearing fuel assemblies.Item Mutasyon ıslahı ile geliştirilen domates hatların verim ve kalite özellikleri(GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü, 2014-09) Kantoğlu, K. Yaprak; Sağel, Zafer; Tutluer, İhsan; Peşkircioğlu, Hayrettin; Kunter, Burak; Özçoban, Mustafa; Işık, Zafer; Özmen, Dilan; İç, Erhan; Şekerci, Süreyya; Günçağ, Nüket; Seçer, Emine; Şenay, Ali; Aydın, Gülizar; Durna, Yüksel; Babahanoğlu, Nejdet; Şirin, Hamza; Akın, Ali İbrahim; Uslu, Nevzat; Şirin, Cismi; Karamanav, Zeynel; R-5419-2019; TAEK-SANAEMOrta Anadolu Bölgesi için ekonomik önem taşımakta olan Ayaş kökenli yer tipi domateste verim ve kaliteye yönelik olarak bir takım karakterleri iyileştirmek amacıyla yürütülen mutasyon ıslahı çalışmasına ait elde edilen verilerin bir kısmı bu çalışmada sunulmuştur. Araştırmada domates için etkili ışın dozu (ED50) olarak belirlediğimiz 150 Gy ışın dozu ile ışınlanmış tohumlar kullanılmıştır. M4 aşamasından itibaren verim, meyve sertliği, kuru madde oranı, brix değeri ve meyvelerin antioksidan (lycopen, beta karoten, lutein ve C vitamini gibi) içerikleri incelemiştir. Burada sunulan çalışmada kontrol ve 16 M5 seviyesinde seçilmiş mutant hatta ait verim, meyve sertliği, kuru madde oranı ve brix verileri sunulmuştur. Elde edilen veriler üzerinde yapılmış olan istatistiki analizler sonucunda kuru madde ve brix değerleri arasındaki farklılığın istatistiki anlamda önem arz etmediği, ancak verim ve meyve sertliği açısından elde edilen veriler arasındaki farklılığın istatistiki anlamda önemli olduğu belirlenmiştir. Meyve sertliği açısından kontrole göre 9/31, 9/22, 8/127 ve 8/50 nolu hatların üstün özellik gösterdiği ve verim açısında da 9/22, 8/127, 8/135 ve 8/96 kodlu mutant hatların kontrolden daha verimli olduğu tarafımızdan saptanmıştır. Halen seçilen hatlarda tescile yönelik son çalışmaların yapılmasına devam edilmektedir.
- «
- 1 (current)
- 2
- 3
- »