Makale 2010-2019 yılları
Permanent URI for this collection
Browse
Browsing Makale 2010-2019 yılları by Language "tur"
Now showing 1 - 8 of 8
Results Per Page
Sort Options
Item Bakliyat ürünlerinde böceklenmeye karşı ışınlama teknolojisi(Akdeniz İhracatçı Birlikleri, 2012-01) Aylangan, Ayça; Özyardımcı, Berna; İç, Erhan; TAEK-SANAEMGıda ışınlama baklagil ticaretinde karşılaşılan böceklenme problemlerini çözen, hem depolanmış hem de taze tarım ürünlerine uygulanabilen, etkinliği kanıtlanmış bir teknolojidir. Böceklenmeyi önlemek amacıyla kullanılan düşük ışınlama dozları üründe kimyasal içerik ve besin değeri açısından önemli bir değişikliğe yol açmamaktadır. Tüketici tutumuna yönelik gerçekleştirilen araştırmalarda da olumlu sonuçlar alınmaktadır. Baklagil grubu gıdaların ışınlanmasında ürün ambalajı yeniden böcek bulaşmasını önleyecek şekilde seçilmelidir. Ayrıca, baklagil grubu gıdaların ışınlanması için gerekli tesisin çalışma özelliklerini de bu gıda ambalajlarının şekil ve büyüklüğü, ürün taşıma sistemi ve ışınlama kaynağının tipi belirlemektedir.Item Coğrafi orijin belirlemede kararlı izotopik ve elemental analiz yöntemlerinin kullanılması(Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, 2018) Aylangan, Ayça; Oktar, Okan; Mert, Yüksel; Çantay, Eren; Ergun, Ece; İç, Erhan; Tahmaz, Hande; Söylemezoğlu, Gökhan; TAEK-SANAEMSon yıllarda, gıda gerçekliğinin ve orijininin kontrol edilmesinin önemi genişleyen küresel pazarlara bağlı olarak artış göstermektedir. Bu küreselleşme ile tüketim mallarının kalite, gerçeklik ve orijininin belirlenmesi için gıda sektöründe daha gelişmiş izleme sistemlerine ihtiyaç doğmuştur. Ülkemizde son yıllarda giderek yaygınlaşan şaraplık üzüm yetiştiriciliğinin artması ve bunlardan elde edilen şarabın orijin kontrolünün yapılması gelişen ticaret hacmi için büyük önem taşımaktadır. Önemli şarap üreticisi Avrupa Birliği ülkelerinin yıllardır benimsediği "Kökeni Kontrollü İsimlendirme Sistemi" henüz Türkiye de yeterince uygulanmamakta, bu olumsuzluk ise Türk şaraplarının iç ve dış piyasalarda kalite şarapları ve coğrafi işarete sahip sofra şarapları karşısında rekabet gücünü zayıflatmaktadır. Gıda izlenebilirliği ve gerçekliğinin önem kazandığı Dünya’da ülkemiz açısında potansiyel üretim hacmine sahip şarabın dış rekabete hazır hale gelebilmesi için "Kökeni Kontrollü İsimlendirme Sistemi”ne geçilmesi gerekmektedir. Kararlı izotop ve elemental analiz yöntemleri kullanılarak belirli bölgelerden elde edilen şaraplarda gıda izlenebilirliğinin önemli bir parçasını teşkil eden orijin belirlenmesi yapılabilmektedir. Bu çalışmada, nükleer analitik teknikler ile belirlenen kararlı izotop analizlerinin şarap örneklerinde uygulanabilirliği ile ilgili örnekler verilmesi amaçlanmıştır.Item Farklı ışınlama dozlarının hamburger köftelerde E. coli ve toplam mezofilik aerobik bakteri üzerine etkileri(Gıda Teknolojisi Derneği, 2011) Aylangan, Ayça; Vural, Halil; TAEK-SANAEMBu çalışmada, ülkemizde önemli bir tüketim potansiyeli olan, özellikle ayaküstü yenilen gıdalar olarak adlandırılan fast food zincirlerinde yüksek miktarda tüketilen hamburger köftelerin muhafazası amacıyla ışınlama teknolojisi kullanılmıştır. Bu amaçla, dana kıymasından % 0.8 oranında NaCl içeren hamburger köfteleri üretilmiştir. Hamburger köfteleri iki gruba ayrılmış, bir grup E. coli ATCC 25922 suşu ile aşılanırken, diğer grup aşılanmamıştır. İki farklı depolama sıcaklığında ve süresinde (+4 °C’de 8 gün ve -12 °C’de 30 gün), ürünün mikrobiyel güvenlik ve kalitesinin sağlanması amacıyla uygulanan 3 farklı ışınlama dozunun (0.4 kGy; 0.8 kGy ve 1.2 kGy) toplam mezofilik aerobik bakteri (TMAB) sayısı ve Escherichia coli üzerine etkisi incelenmiştir. Yapılan çalışma sonunda, E. coli için D10 değeri 0.55 kGy olarak bulunmuştur. E. coli aşılanmamış hamburger örneklerinde gerçekleştirilen sayım sonuçlarına göre, 1.2 kGy doz uygulanmasının TMAB sayısında 2 log düzeyinde bir azalmaya yol açtığı belirlenmiştir.Item Farklı ışınlama dozlarının hamburger köftelerin bazı fiziksel, kimyasal ve duyusal özellikleri üzerine etkileri(Gıda Teknolojisi Derneği, 2012) Aylangan, Ayça; Vural, Halil; TAEK-SANAEMBu çalışmada, hamburger köftesi örneklerine 0.4 kGy; 0.8 kGy ve 1.2 kGy olmak üzere üç farklı ışınlama dozu uygulanmış ve örnekler iki farklı depolama sıcaklığında (+4 °C ve -12 °C) sırasıyla 8 gün ve 30 gün depolanmıştır. Örneklerde oksidasyon seviyesini belirlemek amacıyla tiyobarbütirik asit (TBA) analizi uygulanmış ve protein yapısındaki değişimler Azalan Tam Yansıma Spektroskopisi (ATR-FTIR) ile belirlenmiştir. Örneklere panelistler eşliğinde duyusal analiz yapılmıştır. TBA analizi sonucunda, +4 °C’da depolanan örneklerde 3.18 – 1.03 mg malonaldehit/kg örnek, -12 °C’da depolanan örneklerde ise 1.78 – 1.03 mg malonaldehit/kg örnek aralığında tespit edilmiştir. Işınlama dozlarının protein yapısındaki α-sarmal ve β-düzlemsel tabakanın % değerleri ve α-sarmal/β-düzlemsel tabaka oranında önemli bir farklılığa yol açmadığı bulunmuştur. Duyusal analiz sonucunda da uygulanan ışınlama dozlarının duyusal özelliklere etkisi önemsiz bulunmuştur.Item Işınlamanın yumurta beyazının fonksiyonel özellikleri üzerine etkisi(Gıda Teknolojisi Derneği, 2012) Uygun Sarıbay, Mine; Köseoğlu, Turhan; TAEK-SANAEMIşınlama teknolojisi, yumurta ve yumurta ürünlerinde patojen mikroorganizmaları yok ederek hijyenik kaliteyi sağlayan ve birçok ülkede uygulanan teknolojidir. Fırıncılık ürünlerinde köpük oluşturma özelliği nedeniyle kullanılan yumurta akı örnekleri üç farklı dozda (1kGy, 2kGy ve 3kGy) ışınlanarak pH, viskozimetre değerleri, köpük hacmi, köpük yoğunluğu ve köpük stablitesi gibi fizikokimyasal özellikleri ve protein yapısındaki değişmeler Azalan Tam Yansıma Spektroskopisiyle (ATR-FTIR) belirlenmiştir. Işınlama ile köpük hacmi artarken, pH, köpük yoğunluğu, köpük stabilitesi ve viskozimetre değerleri azalmıştır. Işınlama dozlarının proteinlerin ikincil yapılarındaki değişimi gösteren α-sarmal ve β-düzlemsel tabaka’nın % değerlerine etkisi ise önemsiz bulunmuştur.Item Işınlanmış yumurta ve yumurta ürünlerinde kalite değişimleri(Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü, 2012) Uygun Sarıbay, Mine; Köseoğlu, Turhan; TAEK-SANAEMYumurta ve yumurta ürünleri, Salmonella infeksiyonlarına neden olması sebebiyle risk oluşturmaktadır. Işınlama, farklı gıdaların yanısıra yumurta ürünlerinde de uygulanan bir teknolojidir. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), 2000 yılında 3 kGy’lik ışınlama dozunun kabuklu yumurtada Salmonella seviyesini azalttığını onaylamıştır. Işınlama teknolojisi uygulayan her ülke kendine ait yasal düzenlemeleri oluşturmuştur. Ülkemizde de 1999 yılında yayımlanarak yürürlüğe giren Gıda Işınlama Yönetmeliği uygulanmaktadır. Bu makale, ışınlanmış kabuklu, sıvı, kurutulmuş ve dondurulmuş yumurta ürünlerinin kalite özellikleri konusunda yapılmış çalışmaların özetidir. Işınlama, yumurta ve yumurta ürünlerinde hijyenik kaliteyi sağlamada etkin bir şekilde, bir çok ülkede uygulanmaktadır. Işınlanmış yumurta ve yumurta ürünlerinin fizikokimyasal kalite özellikleri ise ışınlama dozlarına bağlı olarak değişmektedir.Item İyonize radyasyon uygulamaları için güvenlik ve korunmaya yönelik genel kavramlar(Süleyman Demirel Üniversitesi, 2013-01) Zeyrek, C. Tuğrul; 0000-0001-6744-7841; TAEK-ANAEMBu çalışmada iyonlaştırıcı radyasyonla ilgili bilimsel yapıda ve uluslararası geçerliliği olan iyonlaştırıcı radyasyon uygulamaları için güvenlik ve korunmaya yönelik genel kavramlar sunularak, ülkemizdeki uygulamalarına yönelik bilgiler verilmiştir. Radyasyondan korunma sistemin ana hedefi, radyasyon görevlilerinin, halkın ve çevrenin radyasyonun zararlı etkilerine karşı korunmasıdır. Amacı ise radyasyonun deterministik etkilerini (cilt yanıkları, katarakt, ölüm gibi) önlemek ve stokastik (kanser, genetik etkiler) etkilerin meydana gelme olasılığını en aza indirebilmektir. Radyasyon ışınlamalarına yönelik olarak insan aktiviteleri ve uygulamaları için üç temel gereksinimi esas alan bir korunma sistemi tavsiye edilir. Bu gereksinimler ülke bazında sosyal ve ekonomik faktörleri de içerir. Uygulamanın Doğrulanması (justifikasyon-net fayda), Korunmanın Optimizasyonu (en az doz ile en iyi sonuç) ve Doz Sınırlarının uygulanması, radyasyondan korunma sisteminde yer alan üç temel prensiptir. Bu prensiplere göre radyasyonun zararlı etkilerini telafi edecek şekilde yeterli fayda sağlamayan radyasyona maruz kalmayı gerektiren hiçbir uygulamaya izin verilmemesi, bu kapsamda olacak olan uygulamalarda ise en az doz ile en iyi sonuca ulaşılması ve tıbbi tanı/tedavi haricinde bireylerin ışınlandığı tüm uygulamaların sonucunda alacakları dozların sınırlandırılması gerekmektedir.Item Patates’te hassas damla sulama programlarının yapılmasında toprak nem sensörlerinin kullanılması(Toprak Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü, 2017-09) Akın, Ali İbrahim; Ünlenen, Levent Abdullah; TAEK-SANAEMSulama suyunun etkin bir şekilde kullanılması farklı bilgileri gerektirmektedir. Etkin bir sulama programının yapılmasında toprağın su durumunun izlenmesi bitki sulamasında hedeflerimize ulaşmayı sağlar. Çalışmada farklı toprak nem ölçüm cihazları, siltli tınlı toprakta, hassas sulama programı yapılmasında test edilmişlerdir. Nötron problar, frekans domain problar, tansiyometreler ve granüler matrix sensörler birbirleriyle mukayese edilmiştir. Granüler matrix sensörlerin okunması, otomatik olarak datatoplayıcılar ve manuel olarak elde taşınır okuyucu ile yapılmıştır. Uygulamalar sonucunda toprak nem sensörlerinin bitki yetiştirme ve toprak suyu muhafazasında kullanılması faydalı bulunmuş ve tavsiye edilmektedir.